«

İçerikler

Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Yağ lekeleri şüphesiz en inatçı leke türlerinden biridir. Yağ ve yağlı maddeleri hayatımızın birçok alanında ele aldığımız için sıklıkla yağ lekeleriyle karşılaşırız. Giysilerdeki yağ lekelerini çıkarmanın çeşitli yolları vardır. Bunun nedeni kumaş farkıdır. Bazı kumaşlar yağı o kadar çabuk emer ki leke batar ve çıkarılması çok daha zor hale gelir. Yağ lekeleri kuru temizleme ile kolayca çıkarılabilir ve lekeleri çıkarırken giysilerin kumaşı zarar görmez. Yine de evde kullanmak istiyorsanız bulaşık deterjanı en iyi yardımcılardan biridir. Bulaşık sabunu yağ lekesi çıkarmada çok etkilidir. Yemeklik yağlarla hazırlanan formülasyonu sayesinde yağlarda çok iyi çözünürlüğe sahiptir. Bunun nedeni, bazı bulaşık deterjanlarının içerdikleri ağartıcı maddeler nedeniyle çamaşırlarınızda renk değişimlerine neden olabilmesidir.

Yağ Lekesine İlk Çözüm Pudra

Yağ lekesini nasıl çıkaracağını bilmeyenler için uygun bir yöntem ise pudra kullanmaktır. Yani yağ lekesi  tozlamakla vakit kaybetmeyin, yağın kumaş tarafından emilmesini engelleyecektir. Tozun bir süre yağı emmesine izin verin, ardından temiz bir bezle örtün ve orta derecede ütüleyin. Ütünün ısısı kuru tozu yumuşatır ve yağ lekelerini giderir. Ütülemeden sonra çamaşırların üzerinde kalan toz bir fırça ile temizlenebilir. Son adım, inatçı lekelerin oluşmasını önlemek için belirtilen şekilde yıkamaktır.

Kumaşın cinsine göre yağ lekelerini çıkarmak için farklı amaçlarla kullanılabilir. İpek kumaşlar için amonyak suyu ile silmek iyi bir çözümdür, ancak sentetik kumaşlar için aynı uygulama eter ile yapılmalıdır. Motor yağ lekesi gibi katı yağlar kirlenirse, yumuşatmak için önce vazelin gibi bir krem sürün. Yağ yumuşadıktan sonra leke çıkarma yöntemini deneyebilirsiniz. Yağ lekesine limonsuz bulaşık deterjanı sürün ve 5 dakika bekleyin. 5 dakika bekledikten sonra kirli bölgeyi ılık bir bezle silin ve düşük sıcaklıkta makineye koyun. Bulaşık deterjanı sadece bulaşıkların üzerindeki yağı değil, kumaşın üzerindeki yemeklik yağı da çıkaracaktır.

yağ lekesi nasıl çıkar
yağ lekesi nasıl çıkar

Yağ Lekesini Çıkarmak İçin Farklı Yöntemler

Yağ sızıntısının üzerine kabartma tozu dökün ve yüzeyi nazikçe fırçalamak için bir diş fırçası kullanın. Domates salçası yağlı lekeler için kabartma tozu ve bulaşık deterjanını karıştırıp yüzeye uygulayın. Nişasta sadece yünün yüzeyinde kullanılır. Yemeklik yağ lekelerini çıkarmak için nişasta kullanabilirsiniz. 1 yemek kaşığı nişastayı lekeli bölgeye koyun. Leke kumaşın üzerinde kalacak şekilde ılık bir bezle bastırın. İpek ve saten kumaşlarda da pudra kullanılabilir. Ardından pamuklu bir bezi ılık suyla nemlendirin. Bezi lekeye karşı bastırın. Ardından çamaşırları daha zayıf ayarda yıkayın.

Yağlı kısımlara tuz serpin. Yağlanmış tarafı tuzla iyice kaplayın. Tuzlu bezi 10 dakika bekletin. Tuzu ılık suyla bezden çıkarın. Temizleyiciyi yağlı alana dökün ve 10 dakika daha bekleyin. Farklı yağ lekeleri, farklı yağ giderme işlemleri gerektirir. Aşağıdaki kuru temizleme tarihçesinde de belirtildiği gibi, halı, giysi ve kumaşlar için dünyanın en etkili ve en güvenli yağ lekesi çıkarıcısı olduğu için bir kuru temizleme solventidir. Buradaki kullanımı kolay ve etkili yöntem kesinlikle bilmeniz ve sadece yıkanabilir kumaşlarda kullanmanız gereken bir şeydir. Kumaş zarar görebilir veya rengi solabilir.

Yağ çözücü bulaşık deterjanı veya yemeklik yağ lekeleri (zeytinyağı, tereyağı, sıvı yağ) için özel olarak tasarlanmış bir temizleyici kullanabilirsiniz. Asit içeriği yüksek olduğu için limon gibi bulaşık deterjanı esansları seçmeyin. Kokusuz, kokusuz bulaşık deterjanı, açık renkli giysilerdeki yağ lekelerini çıkarmak için en iyisidir. Koyu renkli ürünlerde bulaşık deterjanı kullanmak kumaşın rengini soldurabileceğinden tehlikelidir. Daha koyu renkler için Yeşilköy kuru temizleme hizmetleri yardımcı olabilir.

  • Nar Lekesi Nasıl Çıkar? Nar Lekesi Elden Ve Halıdan Nasıl Çıkar?
  • Kulağa Kaçan Su Nasıl Çıkarılır? Yöntemleri Nelerdir?
  • Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
  • Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?
  • Kan Lekesi Nasıl Çıkar?
Bir Cevap Yaz

cakir Hakkında

Bir Cevap Yaz

Yorum yapabilmek için girişyapmalısınız.