«



Moli Hakkında Genel Bilgiler

Bakımı: Kolaydır, ancak su kirliliği, ısı dengesizliği, beyaz benek ve mantar hastalığına karşı hassastır.
Boy: En büyük türü 15 santimetredir. Genelde petshoplarda 3-6cm uzunluğundadır.
Karakteri: Barışçıldır. Erkekler dişileri sürekli çiftleşmek için kovaladığından, her 1 erkek moli için 2-3 tane dişi barındırılmalıdır.
pH: 7.0 ile 8.5 arası
Isı: 21-28°C arası olmalıdır. Üreme için uygun ısı 26°C’dir.
Su sertliği: 20-30 dGH
Tank hacmi: Ortalama moli başı 20lt hacim gereklidir.
Ömrü: 3-5 sene arasıdır. Balon moliler daha kısa yaşar.
Cinsiyet Tespiti: Moliler 3 aylık olduğunda cinsiyetleri çıplak gözle tespit edilebilir. Erkek balıklar daha zayıf ve narindir. Gonopodyum isimli anal yüzgeçleri sivridir. Dişiler daha iri ve şişmandır.

Moli Balığı Türleri

Akvaryumcularda en sık görebileceğiniz türleri Black Molly (Siyah Moli), Ay Moli ve Balon Molidir. Bunların yanında kuyruklarına göre yelken yüzgeçli, kısa yüzgeçli türleri ve rengine göre de kavuniçi, gümüş, pas, siyah, yeşil yada altın renginde bir çok kombinasyona sahip bir süs balığıdır.
Lepistes
Lepistes balığı ticari olarak en çok üretilen balıklardan biridir. Dolayısıyla evde de en çok beslenen balık türlerinden biridir.

Lepistes Balığı

Erkek Lepistes balıkları dişi Lepistes balıklarına oranla daha küçüktür. Ayrıca kuyruk ve sırt yüzgeç kısımları daha süslüdür. Dişi lepistes balıklarının renkleri ise daha donuk, daha mattır.

Lepistes Balığı
Lepistes balığının yaşam sürelerinde suyun sıcaklığı oldukça önemlidir. Örneğin 28-29 derece sıcaklıkta yaşayan lepistesler yaklaşık 1,5 yıl yaşarken, 24-25 derecede yaşayan balıkların ömrünün 2,5 yıl olduğu gözlemlenmiştir. Akvaryum sıcaklığının 20 derece altına düştüğünde ise balıkların gelişimi yavaşlar, hastalığa karşı daha savunmasız olurlar. Bu nedenle lepistes balığı için suyun sıcaklığı oldukça önemlidir. Bunlara ek olarak suyun oldukça temiz ve berrak olması lazımdır

çöpcü balığı

Akvaryumların En Yanlış Anlaşılan Canlısı: Çöpçü Balığı

Akvaryumların En Yanlış Anlaşılan Canlısı: Çöpçü Balığı
Bilimsel adıyla Corydoras, yani çöpçü balıkları, akvaryumların en yanlış anlaşılan balıklarıdır. Onlar sanıldığı gibi akvaryumu temizlemezler. Dibe çökmüş yemleri yerler. Bu balıklar kendilerine özel tablet yemlerle beslenmelidirler. Zararsız bir su canlısı olan çöpçü balıklarının doğal ortamları sığ ve tatlı sulardır. Kökenleri Güney Amerika’ya dayanan bu balıklar su diplerinde toplu halde yaşamlarını sürdürürler. Çöpçü balıklarının birçok türü bulunur. Bu türlerin bazıları şunlardır:

Panda Çöpçü Balığı
Kahverengi Çöpçü Balığı
Benekli Çöpçü Balığı
Sterbai Çöpçü Balığı
Pigme Çöpçü Balığı
Ters yüzen Çöpçü Balığı
Albino Çöpçü Balığı
Çöpçü Balığının Genel Özellikleri
Doğal ortamlarında toplu yaşadıkları için kendi türleri ile rahatlıkla yaşayabilirler.
Ebatları 0,2 cm’den 12 cm’ye kadar çeşitlilik gösterir.
Topraktaki bitki, böcek ve kurtçuklarla beslenirler.
Ömrü oldukça uzundur. Doğru bakım ile 20 yıla kadar yaşarlar.
Akvaryumlar için ideal canlılardır.
Diğer balıklardan artıp dibe çöken yemleri yerler. Ama kendilerine özel dip yemleri de vardır.
Genellikle akvaryumların dibinde ve ortalarında yaşarlar. Yüzeye nadiren çıkarlar.
Vücutlarında pul yerine sert tabakalar bulunur.
Bu balıklarda cinsiyet ayrımı yapmak çok zordur. Erkekleri uzun ve ince, dişileri geniş yapıdadır. Ayrıca dişilerinin yüzgeçleri yuvarlak, erkeklerinki ise sivridir.
Diğer balık türleriyle uyum içindedirler.
Dayanıklıdırlar, pek hastalanmazlar.
Hem etçil hem otçul balıklardır.
Akvaryumda üremeleri zordur. Yumurta ile çoğalırlar.
Zararsız ve barışçıl canlılardır.
Yan yüzgeçlerinde keskin dikenler bulunur.

Çöpçü Balığının Bakımı
Dayanıklı hayvanlar olan çöpçü balıklarının bulunduğu akvaryumun ısısı önemlidir. Onlar için uygun sıcaklık ortalama 25 derece olmalıdır. Yaşadıkları akvaryumda kum olmasına ihtiyaç duyarlar. Çöpçü balığı genellikle suyun dibinde bulunsa da bazen suyun yüzeyine çıkıp oksijeni havadan almaya çalışır. Bunu sıkça tekrarlıyorsa suda ya da balığın kendisinde bir sorun olabilir. Bıyıklarıyla sürekli kumlarda yem aradıkları için çöpçü balıklarının olduğu akvaryumların dibinde sert ve keskin malzeme kullanılmamalıdır. Çöpçü balıklarının yan süzgeçlerinde bulunan keskin çıkıntılar zarar görmemelidir. Bu balıkların yüzgeç ve bıyıklarında kopmalar ya da yırtılmalar varsa bu hastalandığına işaret eder. Çöpçü balıkları akıntıyı sevmezler. Bu yüzden onların bulunduğu akvaryumlarda iç filtre kullanılmamalıdır. Ayrıca, dip bitkileri de beslenmelerini engelleyeceğinden tercih edilmemelidir. Çöpçü balığı sürü balığıdır ve toplu yaşamı sever. Kendi türleriyle son derece uyumludur. Vatoz, Melek balığı, Moli balığı, Japon Balığı, Lepistesler, Discuslar ve hatta agresif özellikleri ile bilinen Betalarla bile aynı akvaryumu paylaşabilirler. Ama havuz balıkları ve acı su canlıları ile aynı yaşama alanında bulunmamalıdırlar. Ayrıca Astronot ve Cikletlerle bir arada yaşamamalıdırlar, yoksa onlara av olabilir.

source

Bir Cevap Yaz

cakir Hakkında

Bir Cevap Yaz

Yorum yapabilmek için girişyapmalısınız.