«

Mantarlar fotosentez yapar mı? 

Klorofil taşımakta olan her canlı güneş enerjisini kullanarak organik bileşikleri üretme özelliğine sahiptir. Bu olay fotosentez olarak açıklanır. Bitkiler fotosentez yapabilen canlılardır. Güneş enerjisini dönüştürerek organik olan maddelerin sentezini gerçekleştirirler. Fotosentez olayı ilk önce bitkilerin yaprak kısmında oluşmaya başlamış olur. 

Mantarlar klorofil taşıyamaz ve yaprakları bulunmaz. Bu nedenle mantarlar fotosentez yapması imkansızdır. Mantarlar ile diğer bakteri çeşitleri oksijensiz solunum gerçekleştirir. Mantarların bir kısmı oksijenli olarak solunum gerçekleştirirken büyük bölümü oksijensiz solunum yapar.

Bitkiler, insanlar, hayvanlar ve mantarların bir bölümü oksijensiz olarak solunum yapar. Doğada yaşamlarını devam ettiren pek çok canlı oksijenli solunum yaparak yaşamını devam ettirir..

Oksijensiz Solunum Nedir

Mantarlar fotosentez yapar mı? Sorusuna cevap olarak;  protein karbonhidrat ve yağların çok atomlu bir yapısı vardır. Bu yapı oldukça yüksek enerjili molekülerdir. Canlılar bu moleküllerdeki kimyasal enerjiyi yani ATP enerjisini ADP durumuna dönüştürmek için, organik moleküllerdeki bağı koparmak durumunda kalır. Bu olaya da solunum olayı denir.

Enerji ihtiyacı çok az olan canlıların örneğin bakterilerin pek çoğu ve bazı mantarlar oksijensiz solunum yapar.

Yapılan oksijensiz solunum nedeni ile de mantarlar fotosentez gerçekleştiremezler.

Oksijenli Solunum Yapmış Olan Canlılar Hangileridir

Yeryüzünde yaşamakta olan canlıların pek çoğu oksijenli solunum ile yaşamlarını sürdürür. Besin moleküllerindeki enerjinin hücrelerde oksijeni kullanarak açığa çıkmasına oksijenli solunum ismi verilir. Mantarlar fotosentez yapar mı?  İnsanlar, bitkiler, hayvanlar ve bakteriler oksijenli solunum yaparlar. Bu grup içerisine bazı mantarlar da dahildir.

Solucanlar, memeli canlılar, sürüngenler, yılanlar, balıklar, eklem bacaklılar, kuşlar, kabuklu deniz canlıları ve kurbağalar ise oksijenli solunum yapan canlı örnekleri olarak ifade edilir.

Solungaçları, akciğerler, trake ve deri aracılığı ile oksijenli solunum gerçekleştirir.

Mantarlar Neden Fotosentez Kullanarak Kendi Yiyeceklerini Yapamazlar

Mantarlar fotosentez yapar mı? Fotosentez olarak bilinen süreçte bitkiler gibi güneş ışığından sudan ve karbondioksiten besin üretemeyen mantarlar yiyeceklerini diğer organizmalardan almaları gerekir. Bunun sebebi ise klorofil olarak bilinen yeşil pigmentten yoksun hangi bitkilerin ışık enerjisini yakalamak için kullanmış olduğudur.

1960’lılara kadar mantarlar bitki olarak kabul kabul edilmiştir. Fakat bitkilerden farklı olarak mantarlar yeşil pigment klorofil içermedikleri için bu nedenle fotosentez olayını gerçekleştiremezler. Yani ışıktan enerji kullanarak kendi besinlerini karbonhidratları üretme gibi bir özellikleri yoktur. Mantarlar bitkiler gibi kendi besinlerini üretme kabiliyetine sahip değiller. Kloroplastları olmadığı ve fotosentez gerçekleştiremedikleri için mantarlar daha çok hayvanlara benzer. Çünkü bitkiler gibi kendi besinlerini yapan ototrafların aksine hetotroflardır. Mantarlar fotosentez yapar mı? Sorusuna cevap olarak, mantarlar fotosentez yapamaz.

Bazı mantar organizmalarında sadece aseksüel olarak çoğalma olurken, diğer mantar türlerinde hem aseksüel hem de cinsel üreme şeklinde çoğalma sağlanmaktadır.

Bir Cevap Yaz

cakir Hakkında

Bir Cevap Yaz

Yorum yapabilmek için girişyapmalısınız.