«



KIBRIS NASIL TÜRK OLDU? Osmanlı-Venedik Savaşı (1570-1573) ​|| DFT Tarih

💥YENİÇERİ: Bir Kuşatma Hikâyesi https://kronikkitap.com/kitap/yeniceri/
💥SİPAHİ: https://kronikkitap.com/kitap/sipahi-bir-osmanli-suvarisi/

🔔ABONE OL!: https://goe.gl/F3uaq
🔔DESTEK İÇİN TIKLA: https://goe.gl/OG5Lm
📬 İLETİŞİM VE REKLAM: tarih.dft@yandex.com
🟣DİSCORD BAĞLANTISI: https://discord.gg/n9wUZm3

#belgesel​​​​ #osmanlı #kıbrıs

🔵TWİTTER: @DftTarih
🔴İNSTAGRAM: @dfttarih
🟢FACEBOOK: DFT Tarih

💥Osmanlı Nasıl Kuruldu?: https://bit.ly/3iJZtPt
💥Türkler Nasıl Müslüman Oldu?: https://bit.ly/2PYMNb3
💥2.DÜNYA SAVAŞI BELGESELLERİ: https://bit.ly/3h4QDLY
💥Kunuri Muharebeleri 1950: https://bit.ly/2PXhwoZ
💥SELÇUKLU KURULUŞ SERİSİ: https://bit.ly/2Q9SdjT
💥Tarihin İlk İmparatorluğu AKADLAR: https://youtu.be/3BaLBEM4LdI​
💥En Çılgın Türk BABÜR ŞAH: https://youtu.be/FWQpdVMW2oY​
💥ÜÇ KRALIN SAVAŞI 1578 || Osmanlı-Portekiz-Fas https://youtu.be/9kIhiyT8MJ4​
💥Yunan Tarihi: https://youtu.be/8_C4glHqQsQ🔔ABONE OL!: https://goe.gl/F3uaq

Osmanlı İmparatorluğu, 16.yy’ın ikinci yarısından itibaren yavaş yavaş zamanı kaçırmaya başlamıştı. Dünya değişiyor, koşullar başkalaşıyor ve buna ayak uydurmak, her gün daha da zorlaşıyordu. Ekonomik, toplumsal, askeri ve düşünsel zaaflar devletin kimyasını değiştiriyordu. Avrupa’nın kendine has sebeplerden dolayı dünyanın geri kalanına nazaran daha hızlı kabuk değiştirmesi, derinlerde bir şeyleri farklılaştırmaktaydı. Fakat takdir edersiniz ki akan zamanın etkisi, o devirde çok da süratli değildi. Bu yüzden Osmanlılar, iyi devlet adamlarının da idaresinde, bu değişimin etkisini hemen hissetmiyorlardı. Yani hala güçlü, hala pek çok şeye muktedirlerdi….
1.Süleyman’ın 1566’daki ölümüyle idareyi fiili olarak elinde bulunduran Veziriazam Sokullu Mehmet Paşa, pek çok cephede sürdürülen savaşlara son verdi. Onun genel politikası Osmanlı’yı uzun bir süre çok cepheli savaşlardan uzak tutmaktı. Doğuda ve batıda barışı sağlayıp devletin gücünü ve odağını daha verimli kullanmak istiyordu. Tahta geçen 2.Selim genel olarak devlet işlerini tecrübeli vezirine havale etmişti. Lakin bir konu vardı ki o konuda emrini net bir şekilde vermişti. Kendisini ispatlayarak babası ve dedesi kudretinde olduğunu göstermek isteyen padişah, Kıbrıs’ı fethetmek istiyordu…
Osmanlı, Akdeniz’de büyük bir denge unsuru olmaya başladıktan; Levant ve Mısır’ı aldıktan sonra 3 yer çok stratejik bir önem kazandı. Buralar Rodos, Girit ve Kıbrıs’tı. Rodos daha önceleri alınmıştı. Sıra Girit ve Kıbrıs’taydı…. Kıbrıs daha ön plana çıktı çünkü bu büyük adanın Venediklerde oluşu büyük sıkıntı yaratmaktaydı. Türklerin elindeki Doğu Akdeniz havzasının tam ortasında durup ülke bütünlüğünü bozan ada; ticareti sekteye uğratıyor, Akdeniz seferlerinde arkada bırakılan düşman kalesi pozisyonunda kalıyor ve hatta Osmanlı merkezinin güney topraklarıyla denizden iletişimini kesiyordu. Aynı zamanda Batı Hristiyanlığının uç karakolu durumundaki Kıbrıs; Güney Anadolu, Suriye, Filistin ve Mısır’a yapılacak olası saldırılar için bir üs konumundaydı ki Batılılar daha önce orta doğuya yaptıkları askeri harekatlarda burayı atlama tahtası olarak kullanmıştı. Bu yüzdendir ki Osmanlı için buranın alınması bir noktada zorunluydu.

osmanlı savaşları, 1571 kıbrıs, kıbrıs’ın fethi, osmanlı yükselik devri, osanlı belgesel, muhteşem süleyman, osmanlı-venedik savaşı, osmanlı-habsburg savaşları, osmanlı devleti, venedik cumhuriyeti, kıbrıs sorunu, kıbrıs harekatı, kıbrıs çıkarması, 1974, kıbrıs 1974, akdeniz son durum, akdeniz hakimiyeti, Sokullu Mehmet Paşa, Lala Mustafa Paşa, Piyale Paşa, İnebahtı, 1571 İnebahtı, Osmanlılar, Avrupa Tarihi, Kıbrıs Türkü, Osmanlı Donanması, Kıbrıs’ın alınması, kpss tarih, 2021 tarih dersleri, lgs tarih, tarih dersleri, harita anlatım, hızlı anlatım, dft tarih, dfttarih, dft tarih belgesedl, dft tarih osmanlı, trt belgesel, savaşın efendileri, documentary

source

Bir Cevap Yaz

cakir Hakkında

Bir Cevap Yaz

Yorum yapabilmek için girişyapmalısınız.