«



İDRARDAN KAN GÖRÜLMESİ ÖNEMLİ MİDİR?
İdrardan kan gelmesi hastaları doktora en çok getiren nedenlerden biridir. Bunun tıp dilindeki adı “hematüri “dir. Bu, gözle görülebilir bir kanama olabildiği gibi yapılan tam idrar tahlilinde de çıkabilir. Gözle görülebilir kanamaya “makroskobik hematüri “ denir. Gözle görülmeyip tahlilde çıkan kanamaya ise “mikroskobik hematüri “ denir.
İDRARDA KAN OLAN HASTA NASIL DEĞERLENDİRİLİR?
İdrarda kanaması olan hasta üroloji polikliniğine başvurmalıdır. Bu durum bazen başka bir poliklinikte başka bir hastalık değerlendirilirken tam idrar tahlilinde tespit edilip hasta doktor tarafından üroloji polikliniğine yönlendirilebilir. Üroloji uzmanı hastadan hikaye almakla işe başlar.
HASTAYA ŞU SORULAR SORULUR:
1. İdrardaki kanamayı gözle gördünüz mü?
2. Kan idrarın başında mı, sonunda mı, yoksa bütün idrar boyunca mı görüldü?
3. Kanama ağrılı mı, ağrısız mı?
4. Beraberinde kesik kesik idrar yapma, idrar akımında azalma var mı?
5. Kanama pıhtılı mıydı?
6. Sigara kullanımı var mı?
7. Kan sulandırıcı ilaç kullanımı var mı?
Kanamanın gözle görülmesi veya mikroskobik olması, hastalığın ağırlığı açısından her zaman bir fikir vermeyebilir. İdrarın koyuluğu acil bir müdahale için belki bir öngörü sağlayabilir.
Kanama işemenin başı, sonu veya tamamında olabilir. Genelde tüm idrar boyunca görülür. Tüm idrar boyunca görülen kanama böbrek ve mesane kaynaklı olabilir. Başında görülen kanama çoğunlukla idrar yolundaki enflamatuar bir hadiseyi düşündürür. İşeme sonunda görülen kanama ise mesane boynu, prostat ve mesane ile ilgili enflamatuar bir hastalık olabilir.
Kanamaya her zaman ağrı eşlik etmez. Hastalar da ağrım sızım yok diye doktora gitmezler. Aslında ağrı hissedilmeyen kanama daha tehlikelidir. Mesane tümörü olduğunda ağrısız kanama olur. Kanama bazen görülür, bazen görülmez. Ağrı olmaması ve zaman zaman kanamanın geçmesinden dolayı da hastalar doktora başvurmazlar. Bu durum böyle bir hastalığın tanısının geç konulmasına neden olabilir.
Kanamanın beraberinde sık idrara çıkma, idrarda yanma, kesik kesik idrar yapma gibi belirtiler de varsa bunlar çoğunlukla idrar yolları enfeksiyonu veya üreter taşlarına bağlı olabilir. İlerlemiş mesane tümörlerinde de bu belirtiler görülebilir.
Kanama bazen pıhtılı şekilde de olabilir.Pıhtıların şekillerinin ince, uzun, solucan şeklinde olması üst üriner sistem dediğimiz böbrek tarafından gelebileceğini gösterir. Bu hastalarda yan ağrısı da olur. Yan ağrısı üreter taşlarında da olabilir.
Sigara kullanımı mesane tümörü açısından risk faktörüdür. Genelde yaşça ilerlemiş, sigara kullanan erkek hastalarda görülse de daha genç hastalarda da tespit edilebilir.
Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda da kanama kolaylaşacağı için bu ilaçlar da hematüriye neden olabilir.

HEMATÜRİ NEDENLERİ NELERDİR?
1. İdrar yolu enfeksiyonları
2. Böbrek enfeksiyonları
3. Böbrek, üreter veya mesane taşları
4. Prostat büyümesi (BPH)
5. Glomerülonefrit veya vaskülit gibi böbrek hastalıkları
6. Böbrek kanserleri
7. Üst üriner sistem kanserleri
8. Mesane kanseri
9. Böbrek travması
10. Kanamaya neden olan ilaçlar
11. Yorucu egzersiz

HANGİ TAHLİLLER YAPILIR?
1. Tam kan sayımı
2. Tam idrar tahlili
3. Kanama zamanları
4. Ultrasonografi veya bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme
5. Gerekirse idrar kültürü
6. Sistoskopi

Facebook: https://www.facebook.com/sezgin.okcelik
İnstagram: https://www.instagram.com/opdrsezginokcelik/
Tik Tok: https://www.tiktok.com/@opdrsezginokcelik
Youtube TV: https://www.youtube.com/channel/UCqO9Z8u6eamAXpmpiMNW8NA
Twitter: https://twitter.com/OpSezgin

Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
https://www.youtube.com/channel/UCXugRkObpnAqbESRTvx9FEg/join

SORUMLULUK REDDİ: Bu video tamamen eğitim amaçlıdır ve tıbbi tavsiye niteliği taşımaz. Bu videonun içeriği benim kişisel görüşümdür ve işveren(ler)imin görüşü değildir. Bu bilgilerin kullanımı kendi sorumluluğunuzdadır. Dr. Sezgin OKÇELİK, ekonomik kayıp, yaralanma, hastalık veya ölüm dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere, bu videoda yer alan bilgilerin kullanımından kaynaklanabilecek herhangi bir doğrudan veya dolaylı kayıp veya hasar için herhangi bir sorumluluk kabul etmeyecektir.

source

Bir Cevap Yaz

cakir Hakkında

Bir Cevap Yaz

Yorum yapabilmek için girişyapmalısınız.