Benim Anasayfam

Hamilelikte Yiyeceklerden Tiksinme Neden Olur? Hamile TV

1723908084_maxresdefault.jpg



hamilelikte yiyeceklerden tiksinme
Gebelik esnasında salgılanan bazı hormonlar (özellikle bhCG) annede beyindeki bulantı merkezini etkileyerek bu şikayete neden olur. Genelde gebeliğin 6. haftası civarında başlar.Bulantı en sık sabah kalkıldığında hissedilir. Buna sabah hastalığı adı da verilir. Gün içerisinde normalde rahatsız etmeyen yemek kokuları, sigara kokusu, parfüm kokusu gibi uyaranlar anne adayında şiddetli bulantılar ve kusmalar yapabilir. Bu duruma Emesis gravidarum denir. Anne adayı tiksinme hissi nedeni ile yemek yiyemez. Emesis gravidarum durumunda yapılması gereken azar azar ama sık sık kuru gıdalar tüketmektir. Kuru ekmek, peksimet, kraker uygun yiyeceklerdir. Ayrıca bulantıyı uyaran etkenlerden mümkün olduğunca uzak durmak şikayetleri önemli ölçüde azaltır. Bu yaklaşım ile şikayetler azalmaz ise bulantıyı önleyici ilaç tedavileri gündeme gelir. Burada tercih edilmesi gereken ilaçlar özellikle gebelik bulantılarına yönelik hazırlanmış ilaçlar olmalıdır ve mutlaka doktor tavsiyesi ile alınmaldır. B grubu vitaminler de faydalı olur. Kusmaların ilaçla da geçmediği durumlarda anne adayı yeteri kadar beslenemiyor demektir. Bu durumda anne öz kaynaklarını tüketmeye başlar ve kanda asit miktarı artar. Yapılan idrar tetkikinde bu asitlerin yüksek oranda saptanması hastanede yatarak tedaviyi gerektirir. Kusmalara bağlı olarak gelişen sıvı eksikliği ve sodyum, potasyum gibi bazı elementlerin açığı mutlaka tedavi edilmelidir.Anne adayına damardan sıvı, bulantı önleyici ilaçlar ve vitamin takviyesi yapılır. 2-3 gün içerisinde kişi kendini toparlar. Bu duruma hiperemesis gravidarum adı verilir. Gebeliği bağlı bulantı ve kusmalar 16. hafta civarında azalarak kaybolur. Çoğul gebelik, mol gebeliği gibi hormonların normalden fazla salgılandığı durumlarda şikayetler daha uzun süreli ve şiddetlidir.
Gebelikte Aşerme ve Tiksinme Ne Zaman Başlar ve Biter? Aşerme ve tiksinmeler,ilk trimesterde vücudunuzdaki tüm hormonal değişimlerle birlikte ortaya çıkan, gebeliğin erken belirtileridir. Birçok kadın için ikinci trimesterde aşermeler azalır ve bebeğiniz doğduktan sonra tüm aşerme ve tiksinmeler geçmişte kalır.
Hamilelikte yemekten tiksinme neden olur?
Hamilelik öncesinde severek tüketilen hatta normalden fazla tüketilen yiyecek ve içeceklerden tiksinme ortaya çıkabilir. Bunun sebebi belki de normalden fazla tüketilmiş olması olabilir. Yumurta da yararlı yiyecekler arasındadır. Ama kokusu yine hamileyi rahatsız edebilir.
Gebelikte tiksinme ne zaman biter?
Hamileliğin ilk tirmesterı, koku hassasiyetinin en yoğun olduğu dönemdir. Bu duyarlılık genellikle hamileliğin ilk günleri ile başlar ve 3.aydan sonra azalarak ortadan kalkar.

source

Exit mobile version