«

Kadir Gecesi Ne Zaman?

Kadir gecesi ne zaman sorusuna yanıt olarak İslamiyet inancına göre Allah (c.c),Kur’an’da Kur’an’ı Kadir Gecesi’nde indirdiğini ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı bir gece olduğunu belirtmiştir.. Bakara Suresi’nin 185. ayeti kerimesinde  Kur’an’ın Ramazan ayında indirildiği beyan edildiğinden  Kadir Gecesinin Ramazan ayının içindeki son 10 gün veya 7 günde ki tekli gecelerde aranması bildirilmiştir.Bir hadisi şerifte, inanarak ve mükâfatını Allah’u Teala’dan  bekleyerek Kadir gecesini ihya edenlerin geçmiş bütün günahlarının affedileceği müjdelenmiştir. Ramazan ayının son on gününe girildiğinde Hz. Muhammen(s.a.v)Peygamberimiz dünyevî işlerden uzaklaşıp itikafa çekilir, ve geceleri daha fazla ibadet ve tefekkürle geçirdiği gibi ailesini de bu gecelerde  uyanık tutardı.

Bu hususta ise  sahâbelerden gelen rivayetlerde en çok Ramazanın 27. gecesi öne çıkmaktadır. Bazı nakillerde Hz. Muhammed (S.A.V)’in Kadir gecesinin vaktini haber vermeye teşebbüs ettiği, ancak o sırada bir konuda anlaşmazlığa düşen iki sahâbînin Resûlullah’a başvurması üzerine buna fırsat bulamadığı için daha sonra da konunun zihninden silindiği bildirilmektedir.

2023 Kadir Gecesi Ne Zaman?

Ramazan ayının içindeki son 10 gün veya 7 günde ki tekli gecelerde aranması bildirilmiştir.

Kadir Gece Mana Anlamı

Kadir gecesi adından da anlaşıldığı i gibi  kadr kelimesinden türemektedir. Anlam olarak “güç kuvvet yücelik hikmet ,ulu v.s ” gibi anlamlara gelmektedir. Kadir Gecesi dinen ;“leyletü’l-Kadr” şeklinde geçmektedir.Kısacası  Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği gecenin adı olarak da geçmektedir. Aynı adı taşıyan Kadr sûre bu gecenin fazileti hakkında nazil olmuştur.  

kadir gecesi ne zaman 2023
kadir gecesi ne zaman 2023

Kadir Gecesi Anlam ve Önemi

Rahmetin bol bol olduğu, Müslümanların Kadir Gecesini ibadetle geçirdiği, maneviyatın kalpleri ısıttığı en anlamlı en önemli ve ihtişamlı en faziletli  gecesidir “Kadir Gecesi”…

Kadir gecesini anlatan Kadr suresinde bildirildiğine göre bu gecede Allah’u Teala’nın İzniyle melekler ve Cebrâil (a.s)yeryüzüne iner ve   gece boyunca yeryüzüne barış ve esenlik hakim olur.

Kadir Gecesinde Yapılacak Dua ve İbadetler

“Allahümme inneke afüvvün kerimün tuhibbul afve fa’fu anni”

Anlamı; “Allah’ım! sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla “diyerek bol bol dua etmek gerekir. Ayrıca bunun yanı sıra da; 

  • Yasin_i şerif
  • Tebareke
  • Amme
  • Kadir suresi ve 
  • İnşirah surelerinin okunması tavsiye edilir.
  • Regaib Kandili Ne Zaman? 2023 Detaylı Bilgi
  • Ramazan Ne Zaman Başlıyor? İlk Oruç Ne Zaman Tutulacak – 2023
  • Ne Zaman Emekli Olurum?
  • Kurban Bayramı Ne Zaman? (2023)
  • 2023 Kadir Gecesi Ne Zaman?
Bir Cevap Yaz

cakir Hakkında

Bir Cevap Yaz

Yorum yapabilmek için girişyapmalısınız.