Benim Anasayfam

Zeytin Çiçek Dönemi Uygulaması || Zeytin Güvesi Çiçek Nesli Bakım

1713518226_maxresdefault.jpg



Herkese merhabalar. Bu videomuzda zeytinde çiçek dönemi bakım uygulamalarını anlatmaya çalıştık. Şimdi gelin neyi ne amaçla yaptığımızı detaylı bir şekilde inceleyelim.

Zeytin güvesi çiçek nesli kontrolü
Bildiğiniz gibi güvenin üç döneminden birisi de çiçek neslidir. Özellikle çiçek ve meyve neslinde zeytin güvesi, üreticilere önemli ekonomik zarar verirler. İlk çiçekler tek tük açtığında güve larvaları hemen bunlara saldırır. Çiçekleri tahrip ettiğinden döllenme süreci tamamlanamaz ve çiçekler kuruyarak dökülür.
İlk patlayan tomurcuklarla beraber tona 150-200 ml uygulayacağımız 50 g/l Lambda-cyhalothrin CS etken maddeli insektisitlerle güve atağını durdurabilir ve koruma sağlayabiliriz. Burada dikkat edilmesi gereken konu, ilaçlamanın çiçeklenmenin %5 olduğu dönemde uygulanması, çok geç kalınmamasıdır. Geç kalınırsa yapılan ilaçlama tozlaşma sürecine olumsuz yansıyabilir ve ilk çiçeklere güve zarar vermiş olabilir.

Serum etkili besleme desteği
Çiçek dönemi zeytin için hayli zorlu bir süreçtir. Ağaç bu dönemde tam performans mesai yaptığından oluşan besin eksiklerinde aşırı stres altına girer ve bu durum verime olumsuz yansır. Tam da bu sebepten dolayı en kaliteli ve en doğru besinleri yapraktan takviye etmemiz gerekir.
Ağacın NPK ihtiyacına göre çok çok düşük kalan iz elementler, eksikliği durumunda tüm besin trafiğini tıkayabilir. Özellikle de trafiğin açık olması gereken çiçeklenme döneminde mutlaka kaliteli ve şelatlı iz element kombilerini tona 1kg olarak kullanmamız gerekir.
Bitkiler fotosentez süreciyle ve kökleriyle uzun uğraşlar sonucu besin ve proteinler oluşturup gelişimini sürdürmeye çalışır. Çiçeklenme döneminde bu süreci dışarıdan amino asitler sağlayarak ağacımızı rahatlatabiliriz. Piyasadaki kaliteli ve çiçek dönemi için özel geliştirilmiş amino asitleri tona 2.5 kg olarak uygulayabiliriz.
Bitkilerde gelişimi organize eden hormonlardan birisi olan sitokinin de bu dönemde uygulanması çiçeklenme dönemi için elimizi rahatlatacaktır. Kinetin de içeren bu hormonun sürgün gelişimi ve hücre bölünmesini arttırma gibi önemli görevleri vardır. Dışarıdan yapacağımız tona 1kg gibi küçük takviyelerle çiçek tutma oranını önemli ölçüde arttırabiliriz.

Tüm bu uygulamalardan sonra çiçeklerin %90-95 tutup, taç yapraklarının döküldüğü dönemde meyve nesli güvesi için son kritik uygulamaları yapacağız. Bu kritik dönemi de atlattıktan sonra sadece fidan tırtılı ve zeytin sineği zararlılarını gözlemleyip gerektiğinde mücadele edeceğiz.
Şimdiden bol tutumlar diler, saygı ve selamlarımı sunarım…

source

Exit mobile version