«



Tiroid bezi, boynumuzun ön yüzünde yer alan, vücut sağlığımız için hayati işlevleri olan bir organdır. Tiroid, salgıladığı hormonal sıvılarla vücut metabolizmamızın hızını ve düzenini sağlamaktadır. Bozukluğunda ciddi sağlık sorunları yaşatmaktadır.

Tiroid Bezinin Görevleri Nelerdir?
Tiroid bezleri, salgıladığı T3-T4 adı verilen hormonlarla en genel anlamda vücut dengesini sağlar. Büyüme ve gelişmeye etki eder.

Bu hormonlar, kan yolu ile vücudumuzun farklı yerlerine ulaşarak dengeleyici ve stabilleştirici bir düzeni inşa ederler.

Tiroid bezleri kalbin çalışma temposu, kolesterol seviyesi, yağ depolama, ruhsal durum, adet döngüsü gibi konulara etki ederek bedenimizin işleyişini düzenlerler.

Tiroid Hastalıkları Nelerdir?
Tiroid bezleri, olması gerektiğinden az veya çok çalışınca hastalıklara neden olurlar.

Başlıca tiroid hastalıkları şunlardır:

Guatr: Tiroid bezinin büyümesi sonrası oluşur.
Kanser: Tiroid bezlerinde kanser hücrelerinin oluşması sonucu oluşur.
Tiroid hormonları az çalışırsa, metabolizma yavaşlaması sonrası enerji yakımı azalır. Bu da aşırı kilo alımına neden olur. Vücutta su ve ödem birikmesi oluşur.

Tiroid bezlerinin çeşitli nedenlerle büyümesi de guatr denilen hastalığa neden olur. Tiroid bölgesinde nodüllerin gelişmesi ile kendini gösterir. Boyun bölgesinde zamanla büyüyen bir kitle olarak dışarıdan anlaşılabilir.

Tiroid tarafından fazla hormon salgılanması hipertiroidi denilen zehirli guatr hastalığına neden olabilir. Ani kilo kaybı, çarpıntı, saç dökülmesi, vücutta ani tepkiler gibi belirtileri vardır.

Tiroid Hastalıkları Tedavisi Nasıl Olur?
Tiroid hastalıkları, türüne göre farklı şekillerde tedavi edilir. İyot takviyesi, ameliyat, atom tedavisi gibi farklı çözüm yolları mevcuttur.

Hastanın durumu ve hastalığın çeşidine göre izlenecek çözüm yolu uzmanlar tarafından belirlenir.

#tiroid #tiroidbezi #tiroidnedir #tiroidbezinedir #tiroitnedir #tiroideiyigelenbesinler

source

Bir Cevap Yaz

cakir Hakkında

Bir Cevap Yaz

Yorum yapabilmek için girişyapmalısınız.