Benim Anasayfam

Saksı da Fesleğen (Reyhan) yetiştirmek,Fesleğen Nasıl Yetiştirilir,Şaşırtan Faydaları Nelerdir?

1722225313_maxresdefault.jpg



Fesleğen çiçeği hakkında detaylı bilgiler, sesli anlatımla videomuzda. İzlediğiniz muhteşem fesleğenlerin mekanı Reyhan Çiçekçilige ayrıca teşekkürler..Reyhan Çiçekçilik İletişim No:05327348734

Arkadaşlar merhaba. Ordan Burdan kanalına hepiniz hoşgeldiniz. yine rengarenk bir video ile karşınızdayız. Bugün Fesleğen bitkisini tanıyacağız. Bu bitki nasıl yetiştirilir, nelere dikkat edilmelidir bunları inceleyeceğiz. Abone olun destek verin, videoları beğenip bu güzel bilgileri siz de paylaşın. Evet başlıyoruz:

Fesleğen nasıl bir çiçektir?
Ilıman iklimleri çok seven fesleğen bu bitkinin Anavatanı, Güney Asya ve Hindistan’dır. Ortalama boyu 15 cm dir.Çok hızlı büyüyen bir o kadar da çabucak dallanıp budaklanan fesleğenin yaprakları oval şeklindedir.yaz ortalarında toplu biçimde yer alan başak görünümlü beyaz çiçekleri açar. Bitkinin alt kısmındaki çiçekler daha az iken, üst taraftakiler daha fazladır. Taç yapraklarının rengi deşkenlik gösterebilir, pembe ya da beyaz renktedir.

Fesleğenin yetiştirilmesi
Fesleğen çiçeği güneş ve rüzgara adeta aşıktır. Evde yetiştirmek isteniyorsa fesleğenin ihtiyacı olan güneş ve rüzgarı ona pencereyi açıp havalandırarak ya da balkonda ona mutlaka sunmalısınız.Karanlık ortamlarda yetiştirmeye çalışmak onu çürütebilir. Fesleğen ne kadar çok güneş alırsa o kadar çabuk gelişir. Günde en az 4 saat güneşte kalmalıdır.AMa ilk ekimden sonra yakıcı öğlen güneşinden uzak tutulmalıdır.Temiz hava da önemlidir.EKilirken fideler arasında en az 20 cm bırakılmalıdır ki, hava sirkülasyonu sağlansın ve bol oksijenle bitkimiz daha çabuk büyüsün. Bahçeye ekilen fesleğen aynı zamanda saksıda da yetişir. Bahçede yetiştirilecekse mayıs , saksıda yetiştirilecekse mart ayı uygundur. Saksıdayken ilk haftasında hemen köklenmeye başlar. Ancak çiçeğinizi bahçeye ekecekseniz bezelye ve salatalıktan uzak tutun. Domateslerin yanına ekebilirsiniz, böylece kokusuyla zararlı böcekleri bertaraf edecektir.
Fesleğen Nasıl Sulanır?
Fesleğen çok sık sulanmaz. Sadece haftada 1 kez detaylı ve derinlemesine bir sulama yeterli olacaktır. Sığ köklere sahip olduğundan toprak yüzeyinden gözlem yapabilir, kuruduğunda hemen sulayabilirsiniz. Sulama için bir diğer ölçüt de fesleğenin yapraklarıdır. Eğer yapraklar sararıyorsa fazla sulanıyor, kurumaya başladıysa çok az sulanıyor demektir.Buradaki ince nokta ise fesleğenin üstten yapraklardan değil de tam dip tarafından sulanmasıdır
Fesleğen Hangi toprakları sever
Fesleğenin yetişmesi sırasında karşımıza çıkan en büyük sorun mantardır.Mantar ile mücadele etmek istiyorsak fesleğeni yetiştireceğiniz toprak seçimi çok önemlidir. Bu bitkiyi kompost ile hazırlanmış doğal humusla karıştırarak toprağı bu şekilde zenginleştirmek gerekir. Fesleğen kökleri suyum içinde kalmayı pek sevmezler. Bu yüzden geçirgen bir toprak olması, drenajın taş gibi cisimlerle doğru yapılması da önemlidir.Çakıl taşlarına alternatif olarak Antep fıstığı kabuğu, ceviz kabuğu gibi sert kabukları da koyabilirsiniz. Daha sonra humuslu toprağı ekleyip ve ekim işlemini tamamlayabilirsiniz. Malçlama gerekli olmamakla birlikte olursa da fena olmaz.Fesleğen, konteyner ve saksı da alaşımı topraksız kaplarda güzel bir şekilde büyür. Ama şunu da Unutmayın, konteyner içindeki toprak diğerlerine nazaran her zaman daha çabuk kurur. sulama bu yüzden daha titizlikle takip edilmelidir.
Fesleğen Yetiştirmenin püf noktaları
– Boyu 10-15 cm e ulaştığında fesleğeninizi koparmak yerine kesin.KEsmek bu bitkileri daha hızlı ve gür çıkartır.
-Kesimde önceliğiniz daima üst yapraklar olsun.Kesim vakti olarak da sabahları tercih edin.
-Su dolu bardağın içine saplarıyla koyarsanız tazeliğini kaybetmeden uzunca kullanabilirsiniz.
-Domates ve fesleğen yakın yetiştirilirse birbirine geçen aromaları her ikisini de daha lezzetli yapacaktır
-Gerekli olmadıkça fesleğeninizi gübrelemeyin
Fesleğenin faydaları
-Romatizmadan eklem ağrılarına, bronşitten sinir gerginliğine kadar çeşitli hastalıklara iyi gelir.
-Bu kokulu otun sakinleştirici etkisi vardır.
-Sivrisinek ve sinekler fesleğenin kokusundan nefret ederler.PEncere ve kapı önleri ile teras-balkonlarda saksılar ile hem estetik bir görünüm elde edersiniz hem de can sıkıcı bu kanatlılarla mücadele edebilirsiniz.
-Yemek ve salataları tatlandıran güzel bir aroması vardır.Fesleğeni lezzetli soslar, güveç yemekleri ve çorba tariflerinde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Evet arkadaşlar videomuz bu kadar. Birbirinden ilginç diğer videolarımıza da göz atmayı unutmayın.Hoşçakalın

http://www.kampanyaevi.com/feslegen-nasil-yetistirilir-feslegen-bakimi/?preview=true&_thumbnail_id=688

source

Exit mobile version