Benim Anasayfam

Saçta Kepek Neden Olur , Nasıl Geçer ? Kepek Bitkisel Yöntemlerle Nasıl Önlenir ?

1723408675_maxresdefault.jpg



#kepek #saç #bitkisel

KEPEK NEDEN OLUR?

Özellikle havanın kuru olduğu sonbahar kış aylarında kötüleşen kepek problemi, çoğu zaman seboreik dermatit yani vücudun, yüzün, derinin belli başlı bazı bölgelerinin kaşıntılı hal almasına ve kızarıklıklara neden olan bir cilt problemi ile kişilerde kepek oluşumunun önünü açmaktadır. Bu durum pek çok kişinin saç derisine yapışmış kepek şikayetinin nedenidir. Saç derisinde mantar oluşumu, saçları aşırı ya da az yıkamak ya da kimyasal ürünlere fazla maruz kalmanın sonucu olarak saç derisinde kepek meydana gelmektedir.

Saç derisinde kepeklenme stres ve vitamin eksiklikleri başta olmak üzere egzama, sedef hastalığı ya da farklı cilt hastalıkları nedeni ile de görülmektedir. Zayıf bir bağışıklık sistemi, Parkinson hastalığı ve bir takım nörolojik rahatsızlıklar kepek oluşumunu tetikleyici sağlık sorunları arasında yer almaktadır.

KEPEK NASIL GEÇER?

Kepek tedavisi için birçok çözüm yöntemi bulunmaktadır. Ancak onlardan tamamen kurtulmanın yolu altta yatan nedenlerle ilişkilidir. Aksi takdirde uygulanan yöntemler etkisini hemen yitirir ya da olumlu bir etki yaratmaz.
Saç derisindeki kepek problemini gidermek için en etkili çözüm yöntemlerinin başında kepek için özel olarak tasarlanmış kepek önleyici şampuanlar gelmektedir. Düzenli kullanımda kafa derisinde rahatlama sağlayarak kaşıntı problemini de gidermektedir. İçerisinde selenyum sülfit, çinko pirit ya da kömür katranı içeren bu şampuanların kullanma talimatları dikkate alınmalı ve önerilen süre boyunca özenle kullanılması gerekmektedir. Kepek şampuanını eczaneden ya da süper marketlerden temin edebilirsiniz.

SAÇTAKİ KEPEK NASIL ÖNLENİR?

Ergenlik çağında yaygın görülmekte olan kepek bebeklerde de görülebilen bir cilt hastalığıdır. Özellikle kuru bir saç derisi nedeni ile pul pul dökülme beraberinde ise özellikle kadınların hiç istemeyeceği cansız, kuru ve mat saçları beraberinde getirmektedir. Bu nokta da belki de kepek probleminizi gidermeniz için saç derisinin nem ihtiyacının karşılanması gerekebilir. Eğer kafa derinizde kuruluğa bağlı bir kaşıntı söz konusu ise saç derinizi nemlendirecek uygulamalardan faydalanmak pul pul dökülme problemini gidermeniz açısından fayda sağlar. Saçlardaki kepeklenme problemini önlemenize yardımcı olacak diğer yöntemler ise şöyle sıralanabilir:
Saçlarınızı her gün yıkamaktan kaçının. Eğer sık sık duş alma ihtiyacı duyuyorsanız saçlarınız dışında yalnızca vücudunuzu yıkayın. Saçlarınızı haftanın 23 günü yıkamanız yeterlidir.
Stres kepeklenmenin başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Stresli anlarda öfke kontrolü ile endişe ve stresi bedeninizden uzaklaştırın.
Saçlarınızı gün aşırı taramaya özen gösterin.
Güneş ışığının kepek problemine olumlu etkilerinden dolayı uygun saatlerde kafa derinizin güneş almasını sağlayın.
Saçlarınızı yıkarken sabun ve şampuan kalıntılarını yok etmek için iyice duruladığınızdan emin olun.
Kimyasal içeriğe sahip olan saç şekillendirici sprey, jöle gibi ürünleri kullanmaktan kaçının.
Saçtaki kepek hangi vitamin eksikliğinden olur diyecek olursanız, A, B vitamini ve çinko alımınızı arttırmanız vitamin eksikliği nedeni ile oluşan kepeklenmenin önüne geçmede oldukça etkilidir.
KEPEĞE NE İYİ GELİR?

Antimikrobiyal özelliği ile kepekle mücadelede son derece faydalı olan sarımsak, kepeğe yol açan bakterilerin ölmesini sağlar. Kokusu sizi rahatsız ediyorsa ezilmiş sarımsağın içine bir miktar bal ilave edebilirsiniz. Saçlarınıza uygularken dairesel hareketlerle masaj yaparak uygulamaya özen gösterin.
Cilt sağlığının yanı sıra saç ve saç derisine olumlu etkileri ile bilinen Hindistan cevizi yağı kepek tedavisinde de kullanılmaktadır. Saç derinize 23 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını masaj yaparak uygulamanız ve 1 saat bekletmeniz yeterlidir. Ardından saçlarınızı şampuanladıktan sonra ılık su ile durulayabilirsiniz.
Saçtaki kepek nasıl temizlenir noktasında kullanabileceğiniz diğer bir ürün ise elma sirkesidir. Mantar ve bakterilerin üremesini engelleyen sirke, saç derisinin Ph dengesini korumaya yardımcı olmaktadır. Sirke kullanımı eğer kuru bir kafa derisine sahipseniz kuruluk şikayetinizi azaltır yağlı bir kafa derisine sahipseniz ise aşırı yağlanmanın önüne geçmektedir.
Antienflamatuar ve antimikrobiyal etkileri ile çay ağacı yağı, kepek oluşumuna sebep olan mantar ve seboreik dermatit problemi ile baş etmeye yardımcı olur. Tek başına kullanıldığında tahrişe neden olabileceği için bir miktar hindistan cevizi yağı ile saç derisine uygulamanızı şiddetle tavsiye edebiliriz.
Uskumru, alabalık ve somon gibi omega 3 yağ asidi içeren balıkları beslenmenize mutlaka dahil edin. Bu besinler ciltte kurumaya bağlı kaşıntı, döküntü ve kepek sorununu gidermeye yardımcı olur.
Saç derinizden kepeği gidermeden kullanılan diğer bir ürün ise antifungal ve antimikrobiyal özelliği bulunan Aloe Vera’dır.

source

Exit mobile version