«



İletişim adresi: yahyabalvethek@hotmail.com
Dersi Okuyan : Samet Yahya BAL

Yazar Kim Kısaca ? 📙 ✏🖋✒🖊✏🖋

Samet Yahya BAL 1987 yılında Trabzon’da doğdu. Yazar lise öğrenimini bulunduğu ilde tamamladıktan sonra Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesinden 2010 yılında yüksek lisans derecesiyle ve yine aynı Üniversitenin İlahiyat Fakültesin’den 2017 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimlerinde (Kelam alanında) “Psikonsal Töz Olarak Ruh ve Bedenle İlişkisi” adlı doktora çalışmasını tamamladı.

İlgi Alanları:

Tıp, Tıp Felsefesi, Kelam, Felsefe, Bilim Felsefesi, Ateizm-Deizm, Yapay Zekâ, Özgür İrade ve Determinizm, Kur’an Kıssaları,
Ruh-Beden İlişkisi ve Ruhsal Gerçekliğin İnsan Davranışlarına Etkisi, Psikoloji, Psikiyatri, Spritüal Yaşam.

Yazarın kendine biçtiği rol “Hakikat Arayıcısı ve “Fikir İşçisi” olmak” cümlesidir. Kanalın isminden de anlaşılacağı üzere yapılmaya çalışılan şey tahkiki bir tahlil yöntemi ile özellikle de multidisipliner dediğimiz konuları “İslami Perspektif” ten inceleme çabası olacaktır.

Kitap Tanıtım (Arka Kapak Yazısı)

Modern bilim ve genetikteki birtakım gelişmeler ruha atfedilen bazı özelliklere ortak oluşuyla dikkatleri üzerine çekmiştir. Bu durum genler ve davranışlar arasında insan psikolojisi ve ruhu açısından nasıl bir ilişkinin olduğu meselesini gündeme getirmiştir. Çalışma ruhun ıstılahi anlamdaki tanımlarından yola çıkarak, günümüz genetik bilimi ve belirli gen karakterleri ve özellikleri bağlamında ruhun bedenle (genlerle) olan ilişkisini incelenmiştir. Bu amaçla da çalışmada ruh-beden ilişkisi, ruha yüklenen manalar ve davranış karakterleri gibi insan fiillerinin genlerden ve ruhtan nasıl etkilendiği ve nasıl bir etkileşim içinde oldukları tespit edilmeye çalışılmıştır.

Ruh kavramı birçok ilmi disiplin tarafından farklı yönleriyle ele alınıp tanımlanmıştır. Çalışma bu farklı yönleri değerlendirme çabası içerisinde olmakla beraber kelami olarak kuşatıcı bir ruh tanımını da hedeflemektedir. Bu kuşatıcı ruh tanımının kabulüyle birlikte birçok ilmi disiplinin şehadeti ve gözlemleriyle desteklenen hem kapsamlı hem de özel olan bir ruh anlayışı modeli de ortaya konulmuştur. Bu model ruhun bedenle etkileşim içinde bulunan bir varlık ve maddi bir gerçeklik olduğu iddiasını da içinde barındırmaktadır. Elbette bu sadece birçok ilmi disiplinden yararlanma çabası içinde ileri sürülen bir modeldir. Çalışmada “psikonsal tözsel ruhsal gerçeklik” şeklinde ifade edilen bu modelin etkileşimli ruh-beden ılımlı düalizm görüşüne daha yakın olduğu söylenebilir. Çalışma, ruhun mahiyetine dair kesin bir durum tespiti ve son nokta koymak iddiasında değildir. Nihai hedef insanın ruh, bilinç ve irade sahibi yaratıcısına ve topluma karşı sorumlu olan, genlerinin ya da çevresinin esiri, otomat bir varlık olmadığını birçok ilmi disiplinden yararlanarak vurgulanmaktır. Ayrıca ruhsal cevherin insanın bedeni ve davranışları üzerinde etkisi olan ilahi (metafizik) bir değere sahip olduğu da dile getirilmiştir.

source

Bir Cevap Yaz

cakir Hakkında

Bir Cevap Yaz

Yorum yapabilmek için girişyapmalısınız.