«



Not: Avustralya her sene başvuru şartlarında değişikliğe gidiyor. Güncel bilgiler için asağıya bıraktığım linklere göz atabilirsiniz.

Mesleğinizin listede olup olmadığı ve başvuru için yeterli puana sahip olup olmadığınızı öğrenmek için aşağıdaki linklere göz atabilirsiniz!!!
Nitelikli Göçmenlik Vizesi Nedir?
Dipnot Düzeltme: 3.34’de geçen: En az lisans mezunuysanız alacağınız puan 10 değil 15 puan olacak arkadaşlar.
En az diploma mezunuysanız alacağınız puan 10 puan.
Avustralya neredeyse her sene yeni düzenlemeler yapıyor. Güncellemeleri takip etmek için aşağıya bıraktığım web sitelerini takip etmeyi unutmayın.
—————–
Bu vize okuduğunuz bölüm ve yaptığınız meslek dahilinde (ki okuduğunuz mesleği yapıyor olma şartınız yok, burada tecrübe işin içine giriyor) hiçbir sponsora gerek duymadan başvurabileceğiniz bir vizedir.

Vizeye Başvuru Şartları:

İlk şart mesleğinizin Avustralya’nın göçmenlik politikası gereği yayınladığı ve aslında sürekli de değiştirdiği “Nitelikli Meslekler Listesi”nde yer alıyor olması.
Sadece mesleğinizin listede bulunması yetmiyor tabi. Adayların değerlendirilmesi amacıyla oluşturulan puan cetvelinde 60 puanı topluyor olabilmeniz sizden beklenen diğer bir şart. Bu cetvelde bulunan her başlığın puan olarak sizde bir karşılığı var.
Örneğin:
Yaş:

18–24 yaş aralığı 25 puan
25–32 yaş aralığı 30 puan
33–39 yaş aralığı 25 puan
40–44 yaş aralığı 15 puan

İngilizce Yeterliliği:
İngilizce yeterlilik bilginizin yapılan IELTS, TOEFL, PTE ve CAE gibi sınav sonuçlarıyla gösterilebilir olması gerekmektedir.

Proficient English– 10 puan (IELTS’den en az 7 almanız)
Superior English– 20 puan (IELTS’den en az 8 almanız)

İş Deneyimi:
3 ila 4 yıl arası deneyim 5 puan
5-7 yıl arası 10 puan
8-10 yıl arası 15 puan getirmektedir.

Eğitim Durumu:

Eğitim aldığınız kurumun akredite bir okul olması ve ilgili meslek odasından onay almanız başvuru şartlarındandır. Bunun yanında eğitim seviyeniz artıkça puanınızda yükselecektir.

En az lisans mezunu olduğunuz da alacağınız puan 15 iken
Doktora bitirmiş iseniz puanınız 20’ye çıkmaktadır.

Diğer Faktörler:

Puan alabileceğiniz diğer koşullar başvuru sahibinin İngilizce dışında başka bir ikinci dil biliyor olup, bunu kanıtlayabilmesi ve başvuru sahibinin eşinin mesleğinin de SOL veya CSOL listelerinde yer alıyor olmasıdır.

Puan hesaplayıcı için:
https://immi.homeaffairs.gov.au/help-support/departmental-forms/online-forms/points-calculator

45 yaşın altında olmak
İngilizce yeterliliği. Burada, yukarıda da değinmiş olduğum gibi adı geçen sınavlardan yeterli puanı almış olmanız gerekmektedir. Fakat başvuru için IELTS’den 6 almış olmanız size yukarıdaki liste için puan kazandırmayacak olsada başvuru için yeterli bir ön şarttır.
Sağlık açısından herhangi bir risk taşıyor olmamak.
Vizenin Sağladığı Avantajlar:
Nitelikli göçmenlik vizesine sahip kişiler Avustralya’da hayat boyu çalışma ve oturma hakkına sahip olurlar.

Buna biz burada PR (permanent resident) diyoruz. Piyarını almak diyoruz. Sırf onu alabilmek için saçma sapan bölümler okumak diyoruz. Türkiye’de sanat okumuş bir arkadaşın bir anda kendini IT okurken bulması diyoruz. O okulu okuyabilmesi için bir yandan da evlere temizliğe gitmesi diyoruz. Hayatı sorgulama diyoruz en sonunda. ‘Değdi mi ulan şimdi !!!” diyoruz. Sonra ertesi güne internette ülke ile ilgili başka bir felakete uyanınca dediklerimizi yutup yola devam etmek diyoruz. Belki de terapi diyoruz en sonunda. Bedenin yorgunluğundan, düşünmeye fırsat bulamamanın huzuru diyoruz.

Avustralya’ya sınırsız giriş-çıkış hakkı.
Gerekli kriterleri sağladıktan sonra Avustralya vatandaşlığına başvuru hakkı.
Devletin sunduğu ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı.
Avustralya sınırları içerisinde iş kurma hakkı.
Her türlü sosyal hak ve güvenceden yararlanabilme. İşsizlik maaşı gibi. (Bunun için PR aldıktan sonra 2 yıl Avustralya’da yaşamak gerekmektedir.)
PR sahibi kişinin Avustralya’da doğan çocuğu otomatik olarak Avustralya vatandaşı olmaktadır.
Eğitim haklarında eşitlik ve devletin sunduğu eğitim kredilerinden faydalanabilme hakkı.
Akrabalara sponsor olabilme hakkı.

Nitelikli Göçmenlik Vizesi ile ilgili detaylı bilgi için:
https://www.homeaffairs.gov.au/Trav/Work/Work/Skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists/combined-stsol-mltssl

2018 Listede yapılan değişikliklerin özeti:
https://www.homeaffairs.gov.au/WorkinginAustralia/Pages/summary-of-1-july-2017-changes-to-list-of-eligible-skilled-occupations.aspx

Sponsorlu- Sponsorsuz-Eyalet ve Bölge Bazında, Kısa-Orta ve Uzun Süreli Avustralya’da Yaşam Hakkı Tanıyan Birleştirilmiş Nitelikli Göçmenlik Meslekler Listesi:
http://www.homeaffairs.gov.au/trav/work/work/skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists/combined-stsol-mltssl

Avustralya’ya vize, göçmenlik başvuruları ve detaylı bilgi için:

http://www.border.gov.au

sitelerini ziyaret etmeyi unutmayın.

source

Bir Cevap Yaz

cakir Hakkında

Bir Cevap Yaz

Yorum yapabilmek için girişyapmalısınız.