Benim Anasayfam

Neden İtikafa Giriyoruz? | Halis Bayancuk Hoca

1712174500_maxresdefault.jpg



Neden İtikafa Giriyoruz? | Halis Bayancuk Hoca (Ebu Hanzala)

İnsanı ruh ve cesetten yaratan, El-Hayy ismiyle ruhlara ve dolayısıyla cesetlere hayat veren, Er-Rabb oluşuyla ruhları ve dolayısıyla bedenleri terbiye etmeyi insana öğreten Allah’a hamd olsun. Salât ve selam, sünnetiyle insana en güzel ahlakı ve kâmil insan olmayı öğütleyen, bedenlerin terbiyesini öğrettiği gibi itikaf sünnetiyle ruhları terbiye etmeyi öğreten Muhammed Mustafa’ya olsun.

Başı bereketli, ortası hayırlarla dolu, sonu Kadir gecesi ve itikaf gibi Rabbani lütuflarla süslenmiş bir ayın sonuna erişmiş bulunmaktayız. Yaratan ve yarattıkları arasında dilediğini seçen Rabbimiz, bu mübarek ayı yarattığı aylar içerisinden seçmiş, rahmet ve hidayet ayı olarak kullarına hediye etmiştir.

Bir yılın kirlerinden arınmak isteyen, Rahman’ın rahmetine talip olan, hayır ve salih amelde yüksek dereceleri arzulayan, belki de en önemlisi rıza-ı ilahiye ve cennetlere talip olanlar için büyük bir fırsattır Ramazan.

Bu mübarek ayın Müslümana sunduğu en değerli fırsatların başında itikaf ibadeti gelir şüphesiz. Allah Rasûlü sallallahu aleyhi ve sellem ve değerli ashabı için Ramazan ayının vazgeçilmezi olan itikaf ibadeti, günümüzde unutulmuş sünnetlerdendir. Bu sünnetin ihya edilmesini sağlamak ve bu sünneti hayatlarında canlı tutanlara bu sünnetin adabına dair bazı bilgiler sunmak için bu ayın başyazısını itikaf ibadetine ayırdık.

Kelime anlamı olarak a-ke-fe köküne ait olan itikaf; bir şeye devam etmek, bir mekânda kendini hapsetmek, bir şeye yapışmak ve onunla olmak anlamlarına gelir.

Şer’i anlamıysa; belli zamanlarda itikaf niyetiyle kişinin mescidde kalmasıdır.

İslam fukahasının itikaf tanımları, fıkıh kitaplarımızda farklılık arz etmektedir. Bu farklılıkların nedeni itikaf için gerekli olduğuna inanılan şartlar hususundaki farklı yaklaşımlardır. Örneğin; itikaf mutlaka oruçluyken olmalıdır diyenler, bu tanıma ‘oruçlu olarak’ kaydını eklemişlerdir. (“Ömer bir gün Nebi’ye dedi ki: ‘Ben cahiliyede iken Mescid-i Haram’da bir gece itikafa kapanmayı adamıştım.’ Nebi, ona dedi ki: ‘Adağını yerine getir.’ ” (Buhari, Müslim)) İtikafa girilecek mekânın/mescidin mahiyetiyle alakalı şart koşanlar da bu şartlarını tanıma yansıtmışlardır. (“…Camilerde itikafta olduğunuz zamanlarda hanımlarınıza yaklaşmayın…” (2/Bakara, 187)) Racih olan ve şer’i delillerin desteklediği ise itikaf, Ramazan’a has bir ibadet olmadığı gibi, onda oruç tutmanın da şart olmadığıdır. Yine delillerin bize gösterdiği kadarıyla itikafta zaman mefhumu da söz konusu değildir. Kişinin ibadet ve Allah’a subhanehu ve teâlâ yaklaşma gayesiyle kendini mescide kapatıp orada dış dünyadan kopuk olarak kalması, itikaf için yeterlidir. İtikafa girilecek mescidin, Mescid-i Haram/Nebevi/Aksa olması gibi bir gereklilik olmadığı gibi bu mekânın, şehrin en toplayıcı ve büyük mescidi olması gibi bir şart da delillerle sabit olmamıştır, yalnızca fakihlerin içtihadıdır. Kur’an ve Sünnet’te itikafla alakalı sabit olan iki şey vardır:

“…Camilerde itikafta olduğunuz zamanlarda hanımlarınıza yaklaşmayın. Bunlar, Allah’ın koymuş olduğu sınırlardır, bunlara yaklaşmayın. İşte, sakınırlar diye Allah, ayetlerini insanlara böyle açıklamaktadır.” (2/Bakara, 187)

İtikaf müddetince kadınlarla münasebetten sakınılması

İtikafın mescidde olması

Allah Rasûlü’nün (sav) pratik uygulaması da bu iki şart etrafında dönmektedir.

ÖNEMLİ BÖLÜMLER

00:00 – Giriş
01:00 – Neden itikafa giriyoruz?
06:41 – Kulluğumuzun istikameti, kalbimizin salahatine bağlıdır.
09:23 – “Mallarınız ve evlatlarınız, sizi Allah’ı zikretmekten alıkoymasın.”
13:18 – Katılaşan Kalpler
18:54 – Dağılan Kalpler
21:10 – 1000 Aydan Daha Hayırlı Gece: Kadir Gecesi
22:32 – 1. Tavsiye | Programlı olun
23:49 – 2. Tavsiye | Eziyet etmeyin
26:25 – 3. Tavsiye | Uzlete çekilin
27:56 – 4. Tavsiye | Hizmeti küçümsemeyin
31:32 – Dua

#ramazan #itikaf #HalisBayancuk #EbuHanzala #Tevhid

source

Exit mobile version