«



Mısır hakkında bilmediğiniz 21 gerçek.

1. #Mısır, Nijerya ve Etiyopya’dan sonra Arap dünyasının en kalabalık ülkesi ve Afrika’nın üçüncü ülkesidir.

2. Antik Dünyanın Yedi Harikasından biri olan Büyük Giza Piramidi, büyük ölçüde sağlam kalan tek şeydir. 3.800 yılı aşkın bir süredir dünyanın en uzun insan yapımı yapıydı.

3. 5.000 yıldan uzun bir süre öncesine dayanan, Mısır medeniyeti dünyanın en eski medeniyetlerinden biridir.

4. Eski Mısırlılar Nil Nehri’nin yıllık sel baskınlarını tahmin etmek için yılda 365 günlük takvimi icat ettiler.

5. Dünyanın en eski elbisesi Mısır’da bulundu: 5.000 yıldan fazla yıllık Tarhan Elbisesi

6. Eski Mısırlılar tuz, biber, su ve nane yapraklarından yapılmış bir salça kullanarak diş macunu kullandılar.

7. Büyük Giza Sfenks, dünyanın en büyük ve en eski heykellerinden biri ancak kökeni ve inşa tarihi bir sır olarak kalıyor.

8. Mısırlı kadınların geniş bir hak ve özgürlük yelpazesine sahipti. Mülk alıp satabilir, jüriye hizmet edebilir ve yasal sözleşmeler yapabilirlerdi.

9. Dünyanın en uzun nehri olan Nil Nehri, tarımsal verimlilikteki önemli rolünden dolayı eski Mısırlılar tarafından yaşam kaynağı olarak kabul edildi.

10. 1799 yılında keşfedilen Rosetta Taşı, Mısır hiyerogliflerini çözmenin anahtarıydı. Üç senaryoda yazılmış bir karar içeriyordu: hiyeroglif, demotik ve Yunanca.

11. Thebes antik kenti (şimdiki Luxor) bir zamanlar Mısır’ın dini başkentiydi ve Karnak Tapınağı’na ve Krallar Vadisi’ne ev sahipliği yapıyor.

12. İskenderiye Kütüphanesi, binlerce antik bilgi parşömeni barındıran antik dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden biriydi.

13. Mısır’ın Süveyş Kanalı, Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayan ve Avrupa ile Asya arasındaki deniz yolculuğunu azaltan dünyanın en önemli su yollarından biri.

14. Mısır firavunları, sanatta canlandırılan zinde ve genç imgelerin aksine çoğunlukla aşırı kilolulardı. Diyetleri şeker, alkol ve karbonhidrat açısından zengindi.

15. Antik Mısır’da kediler kutsal kabul edilirdi, haşereleri kontrol etmek ve korumanın sembolü oldukları için saygı görürdü. Kazayla bile olsa bir kediyi öldürmek ölümle cezalandırılabilir bir suçtu.

16. Mısır hiyeroglifleri dünyanın en eski yazı sistemleri arasındadır. Semboller 3000 yıldan fazla bir süredir kullanıldı.

17. Kayıtlı tarihte bilinen ilk işçi grevi MÖ 1152 yılında Deir el-Medine’deki kraliyet nekropolisinin esnafları maaş almadığı için işlerinden ayrıldığında Mısır’da gerçekleşti.

18. Eski Mısırlılar tıbbın çeşitli alanlarında öncü olmuş, cerrahi ve çeşitli hastalıklara karşı tedaviler geliştirmişlerdi.

19. Mısır Ptolemaik Krallığı’nın son aktif hükümdarı Kleopatra VII, aslında Yunan asıllıydı, Büyük İskender’in generallerinden biri olan I. Ptolemy’nin soyundan geldi.

20. Mısır, Asya’daki Sina Yarımadası ile Afrika’daki ülkenin geri kalanına olan boşluğu dolduran kıtalararası bir ülkedir.

21. 1970 yılında tamamlanan Aswan Yüksek Barajı, selleri kontrol ediyor, tarımsal üretimi artırıyor ve hidroelektrik enerji üretiyor, aynı zamanda birçok ve değiştirilmiş tarihi alanı yerinden ediyor.

#mısır
#antikmısır
#tarih
#mısır
#egypt
#antikkent
#antikmısır
#antikmedeniyetler
#firavun
#antiktarih
#gizemlitarih
#belgesel

source

Bir Cevap Yaz

cakir Hakkında

Bir Cevap Yaz

Yorum yapabilmek için girişyapmalısınız.