«



MARİMO NEDİR?
Suyun doğal hareketleriyle top şeklini alan yeşil alglerin oluşturduğu marimo, fotosentez yaparak kendi besinini üretebilen ve su içinde yaşayan bir canlı türü olarak sınıflandırılıyor.

Japonya’nın Akan, İzlanda’nın Myvatn göllerinde koloniler halinde yaşayan Marimo, oldukça az rastlanan canlı türleri arasında.

1921 yılında Japonya’da, 2006 yılında ise İzlanda’da ‘’ulusal hazine’’ ilan edilerek koruma altına alınan bu canlıların,avuç içinde sıkıca tutunca dilekleri gerçekleştirdiğine inanılıyor. Ayrıca sahibine şans, mutluluk, huzur ve bereket getirdiğine de inanılıyor.

MARİMO BAKIMI NASIL YAPILIR?
Marimonun bakımı oldukça kolay. Bir fanus ya da küçük bir akvaryum ve dinlendirilmiş musluk suyundan başka hiç bir şeye ihtiyacınız yok.

Suyun her hafta değişmesi gerekiyor.

Doğada dalga faktörü Marimolar için çok önemli olduğundan Marimoyu ara sıra musluğun altında hafifçe yıkamanız ve sıkmanız, şeklini kaybetmemesi için avcunuzda hafifçe yuvarlamanız gerekli.

Ayrıca sürekli aynı tarafın altta kalmaması için zaman zaman yönünü değiştirmekte de fayda var.

Marimo için temiz su önemli olduğundan yıkamayı ve suyunu değiştirmeyi ihmal ettiğinizde rengi kahverengiye dönerek fotosentez yapmayı bırakacak ve çeşitli kötü alglerin saldırısına uğrayacaktır.

Marimo, sıcağı sevmiyor bu yüzden suyun serin olması önemli. Eğer yazın su fazla ısınırsa Marimo’yu çekinmeden bir süreliğine buzdolabına koyabilirsiniz.

Marimo canlı mı?
Marimo bakımı kolay bir canlıdır. Kavanozda veya fanusta baktığınız marimonuzun suyunu her hafta mutlaka değiştirmelisiniz, musluk suyu kullanabilirsiniz.

Marimo özellikleri nelerdir?
Marimo toplarımızın çoğunluğunun çapı 4 buçuk ila 6 cm arasında değişir, bu da tahmini yaşlarının 8 ila 15 yaşında olduğu anlamına gelir. Ara sıra 7 ila 8 cm çapında Marimo toplarımız oluyor ve bunların 20 yaşın üzerinde olduğu tahmin ediliyor! Bir Marimo topunun bildirilen en büyük boyutu yaklaşık 30 cm çapındadır.
Marimo çok yavaş büyür (yılda sadece 5 milimetre), bu nedenle önemli miktarda boyut kazanmaları çok uzun zaman alacaktır. Daha küçük Marimo istiyorsanız, yosun toplarını daha küçük parçalara ayırabilirsiniz ve ayrı parçalar ayrı nano Marimo topları haline gelecektir.

Aydınlatma
Marimo doğal olarak gölün dibinde oluşur, bu nedenle özel veya yüksek yoğunluklu aydınlatma gerektirmezler. Normal ev aydınlatması veya pencerelerden gelen dolaylı güneş ışığı genellikle Marimo’nun fotosentez yapması için yeterli ışık sağlar. Çoğu akvaryum ışığı ve lambasıyla gayet iyi çalışırlar. Çok yoğun aydınlatma (doğrudan güneş ışığı veya yüksek yoğunluklu LED ışıklar gibi) Marimo’nuzda kahverengi lekelerin görünmesine neden olabilir.

Marimo’nuz uzun süre hareketsiz kalırsa, her tarafının yeterli ışık almasını sağlamak için topu çevirmeniz veya döndürmeniz gerekebilir.

Su Değişimi
Su değişiklikleri, Marimo’nuzda kir ve atık birikmesini önlemek için önemlidir. Su değişimlerinin yüzdesi ve sıklığı, Marimo’nuzu sakladığınız akvaryuma veya kaba bağlı olacaktır. Marimo’yu kapta başka bitki veya hayvan olmadan tek başına besliyorsanız, iki haftada bir %50 su değişimi yapmanızı öneririz. Marimo’yu hayvanlar ve diğer bitkilerle dolu bir tankta tutuyorsanız, su değişimi gereksinimleri durumunuza bağlı olacaktır ve muhtemelen daha sık yapılması gerekecektir.

Marimo temizliği
Marimo’nuzu yosun yiyen hayvanlarla (cüce karides ve çeşitli balık türleri gibi) tutmuyorsanız, muhtemelen zaman zaman yosun toplarınızı temizlemeniz gerekecektir. Bu, Marimo’nuzu sudan çıkarıp durulayarak, ardından bir temiz su kabına koyarak ve topu birkaç kez hafifçe sıkarak gerçekleştirilebilir.

Bunu yaparken de topu birkaç dakika dikkatli bir şekilde elinizde yuvarlamak iyi bir fikirdir. Marimo artık dalgaların hareketiyle bir gölde yaşamadığından, Marimo’nuzun zamanla deforme olduğunu görebilirsiniz. Topu hafifçe yuvarlamak, yuvarlak şeklini yeniden kazanmasına yardımcı olacaktır.

source

Bir Cevap Yaz

cakir Hakkında

Bir Cevap Yaz

Yorum yapabilmek için girişyapmalısınız.