«



Memorial Bahçelievler Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. K. Serkan Orhan, kulak çınlaması ve kulak çınlamasının nedenleri hakkında bilgi verdi.

Kulak çınlaması nedenleri

Kulak çınlaması toplumda yaygın olarak görülen ve hastaların yaşam kalitesini oldukça etkileyen bir hastalık. Kulak çınlamalarını iki ana başlık altında inceliyoruz; objektif ve sübjektif kulak çınlaması. Kulak çınlamasına tinnitus da diyoruz. Objektif tinnituslar hem hasta tarafından hem de muayene eden hekim tarafından duyulan tinnituslardır. En sık yumuşak damaktaki damak kaslarının seyirmesi diye anlatabileceğimiz miyoklonuslarda görülür. Daha sıklıkla sübjektif tinnituslar görülür. Hasta ses duyduğunu ifade eder ama muayene eden hekim sesi duymaz. Tinnituslar periferik yani çekmeyi sağlayan kokleadaki problemlerden yani hücrelerinin bölümünden veya santral işitme merkezinden kaynaklı olabiliyor. Tinnitusla ilgili binlerce çalışma yapılmasına rağmen kesin, net bir sonuç söyleyemeyeceğim. Tinnitusları değerlendirirken iki kulakta mı tek kulakta mı bizim için çok önemli.

Tek kulakta çınlama varsa ve işitme kaybı varsa mutlaka bir MR’la değerlendirmek gerekiyor. Çünkü bu ciddi rahatsızlıklarda görülebilir. İki taraflı çınlamalarda önce çınlamanın frekansını, şiddetini tayin ediyoruz ve medikal tedaviler veya çınlamayı baskılayıcı tedaviler uygulayabiliyoruz.

source

Bir Cevap Yaz

cakir Hakkında

Bir Cevap Yaz

Yorum yapabilmek için girişyapmalısınız.