«



#DrDenizUlaş #kahverengiakıntı #vajinalakıntı #kahverengiakıntınedenolur
#kadınlardaakıntı #kadınlardaakıntınedenleri

Sağlıklı bir kadın her ay düzenli olarak adet görür. Normalde adetler 21-35 gün aralıklarla olur, 3-8 gün arasında sürer ve toplam 30-80 cc arasında kanama olur. Genelde adetin ilk günü lekelenme şeklinde kanama olur, adetin 2.-3. Gün kanama yoğunlaşır ve toplamda 5-7 gün sürer ve biter.
Kimya derslerinden hepimizin bildiği gibi kan belli bir süre oksijen ile temas ederse rengi kahverengiye döner. Adet döneminde, adet daha başlamadan önce, endometriyum (rahim duvarı) tam dökülmeden önce ufak bir kanama olursa ve bu kanama vajinada bir süre bekleyip oksijenle temas ederse kahverengiye döner.
Ne zaman ki kanama yoğunlaştı (rahim duvarı tam dökülmeye başladı) kan vajinada beklemeden dışarı atılacağı için rengi kahverengi değil kırmızı olacaktır.
Ancak bazı durumlarda adet öncesi veya sonrası kahverengi kanama veya akıntı olabilir. Kahverengi lekelenmenin nedeni fizyolojik olabileceği gibi bir hastalığın habercisi de olabilir.
Kahverengi Akıntının Normal Kabul Edildiği Durumlar
• Doğum kontrol hapı kullanımı
Doğum kontrol hapı kullanan kadınların %30’unda ilk 3 ay ara kanama, kahverengi akıntı olabilir. Hapı düzenli kullandığı sürece bu problem 2-3 ay içinde ortadan kalkacaktır.
• Rahim içi araç kullanımı
Bakırlı spiral veya kormonlu sipral (MİRENA) kullanan hastalarda özellikle ilk 3 ay ara kanamalar, kahverengi akıntılar olabilir, normal kabul edilir.
• Yumurtlama dönemi (ovulasyon)
• Gebelik
Gebeliğin başında kahverengi kanama olması tutunma kanaması (implantasyon kanaması) olarak kabul edilir ve fizyolojiktir. Ancak kanama kırmızıya dönüyorsa düşük tehlikesi olarak kabul edilir ve ona göre tedavi vermek gerekir.
• Adetin (menstrüasyon) hemen öncesi veya sonrası dönem
• Smear testi veya pelvik muayene sonrası
Kahverengi Akıntının Normal Kabul Edilmediği Durumlar
• Miyom
Özellikle rahim içindeki miyomlar (submuköz miyom) aşırı adet kanaması veya adet dışı dönemde kahverengi kanamaya neden olur. Kaviteye bası yapan intramural miyomlar da kahverengi akıntıya neden olabilir. Miyom tanısı ultrasonla ve sulu ultrasonla (salin infüzyon sonografi) konur. Bu durumlarda miyomun ameliyatla çıkarılması adet dışı kahverengi kanama problemini ortadan kaldıracaktır.
• Endometriyal veya servikal polipler
Rahim içindeki veya rahim ağzındaki polipler adet dışı kahverengi kanamaya, aşırı ve uzun adet görmeye veya ilişki sonrası kanamaya neden olabilir. Polip tanısı ultrasonla ve sulu ultrasonla (SİS) konur. Histeroskopik olarak polipin alınması problemi ortadan kaldıracaktır.
• Polikistik over sendromu (PKOS)
Polikistik over sendromunda hormonal bozukluğa bağlı adet görememe, tüylenme, sivilcelenme (akne) ve adet dışı lekelenme şikayetleri görülebilir. Hormonların ilaçla düzenlenmesi sonrası adet dışı kanama şikayetleri ortadan kalkacaktır.
• Rahim ağzında yara (erozyon)
Rahim ağzında yara ilişki sonrası kanama, kahverengi lekelenme gibi belirtilere yol açabilir. Yaranın nedeni enfeksiyon ise antibiyotik tedavisi ile veya yaranın yakılması/dondurulması ile adet dışın kahverengi akıntı problemi ortadan kalkacaktır.
• Rahim ağzı kanseri
Rahim ağzı kanseri için her kadının yılda 1 defa smear testi yaptırması gerekir. Ama adet dışı kahverengi akıntı şikayeti olan hastalarda smear testi daha çok önem kazanır. Adet dışı kanama, ilişki sonrası kanama, lekelenme şikayeti olan kadınların mutlaka smear testi yaptırması gerekir.
• Pelvik enfeksiyon
• Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
• Yabancı cisim
Adet dışı kahverengi akıntınız varsa ve sürekli tekrarlıyorsa, bunu normal kabul etmeden önce mutlaka jinekoloğa başvurmanızda fayda vardır. Yapılan muayene ve testlerin ardından kahverengi akıntı fizyolojik, normal kabul edilebilir.
Daha fazla bilgi için: https://drdenizulas.com/adet-disi-kahverengi-akinti-normal-midir/
instagram hesabı: https://www.instagram.com/doc.dr.denizulas/?hl=tr

source

Bir Cevap Yaz

cakir Hakkında

Bir Cevap Yaz

Yorum yapabilmek için girişyapmalısınız.