Benim Anasayfam

İnsülin direnci, İnsülin direnci nedir, İnsülin direnci neden olur

1721221584_maxresdefault.jpg



İİNSÜLİN DİRENCİ NEDİR ? İNSÜLİN DİRENCİNE YOL AÇAN 7 ANA SEBEP – PROF.DR.MUHARREM KISKAÇ
İnsülin direnci vücutta yeterli insülin üretebildiği halde etkili olarak kullanamaması durumudur. Bu videomuzda insülin direncine yol açan nedenlerden bahsedeceğiz. Bir şeyin nedenini bilirseniz aslında çözümü içinde neler yapmanız gerektiğinide kısmen bilirsiniz .Nedenlerini 7 ana başlık altında toplarsak.
1- Kilo fazlalığı ve obezite: Özellikle bel çevresinde aşırı yağ birikmesi olmak üzere, obezitenin, insülin direnci gelişmesinde en önemli neden olduğu kabul edilmektedir. Yapılan çalışmalar özellikle göbek çevresinde toplanan yağ dokusundan salgılan bir takım hormonların insülin direncine yol açması yanında yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol ve kalp damar hastalıkları içinde risk artışı oluşturduğunu göstermektedir.
2-Fizik aktivite azlığı ( Sedanter yaşam) : Vücutta bulunan glukozun büyük kısmı kas hücreleri tarafından kullanılmaktadır. Kas öncelikle kendisinin depo ettiği glukozu kullanır, sonra depolarını doldurmak için kandan glukozu alır böylece kan glukozunun normal bir seviyede kalmasına yardımcı olur. Egzersiz sonrası kaslar, insüline daha duyarlı hale gelerek, insülin direnci azalır.
3-Karbonhidrat ağırlıklı diyet: Burada bir 2 cümle ile glisemik indeks kavramından bahsedeceğim .Başka bir videomda Glisemik indeks ile ilgili daha ayrıntılı bilgi vereceğim. Glisemik indeks, bir gıdanın kan şekerini ne kadar hızlı yükselttiğini gösteren değerdir. (Beyaz ekmek ve sofra şekeri için 100 maximum kabul edilir. Değeri 0-100 arasında değişir. )   Özellikle glisemik indeksi yüksek yiyeceklerin tüketilmesi sürekli pankreasın aşırı uyarılmasına yol açarak ardından hipoglisemi ve tekrar glisemik indeksi yüksek karbonhidrat isteği sonrası bir kısır döngüye girerek insülin direncinin artmasına yol açacaktır.
3-Uyku bozuklukları : Yapılan çalışmalar sonucunda uyku apne sendromu başta olmak üzere, tedavi edilmeyen uyku bozukluklarının insülin direncinin artmasına yol açtığını göstermektedir.
4-Bazı ek hastalıkların varlığı: Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması hastalığı, polikistik over sendromu gibi durumlar yanında cushing sendromu ve akromegali denilen bir takım hormonal bozuklularla seyreden hastalıklarda insülin direncinde artamaya yol açacaktır. Hastanın daha gebeliklerinde gebeliği bağlı diyabet tespit edilmiş olması da bu açıdan risk artışına yol açacaktır .
5-Bazı ilaçların kullanımı: Steroidler dediğimiz yapısında kortizon içeren ilaçlar, yine psikiyatride kullanılan antipsikotik ilaçlardan bazıları insülin direncinin artmasına yol açmaktadır.
6-Sigara kullanımı
Buraya kadar bahsettiğimiz durumlar değiştirebilir veya kısmen değiştirebilir risk faktörleriydi bundan sonraki kısmı ise değiştirilemez risk faktörleridir . Bu kısmı değiştirmek için yapabileceğimiz çok bir şey yok maalesef.
7-Genetik ve aile öyküsü: Doğuştan hücre zarlarında bulunan, insülin hormonunun bağlanarak etki gösterdiği reseptörlerdeki ( Algılayıcı) yapı ve sayı değişiklikleri olması, Yine insülin salınımı ve üretimindeki doğuştan gelen bozukluklar olması. Etnik köken ,ailede diyabet geçmişi ve ileri yaş ( Özellikle 45 yaş sonrası) insülin direnci için değiştirilemez çok önemli risk faktörleridir.
Zayıf kişilerde de kilo fazlalığı dışındaki nedenlerden dolayı da insülin direnci bulunabileceğini belirtmek isterim. İnsülin direnci gelişimine yol açan için 7 ana sebepten bahsettik .
MAGNEZYUM ( ÖNEMİ VE EKSİKLİĞİNDE GÖRÜLEN BELİRTİLER )

TANSİYON NORMAL DEĞERİ KAÇ OLMALIDIR ?

B12 VİTAMİNİ ( ÖNEMİ, EKSİKLİĞİNİN 10 BELİRTİ VE 10 NEDENİ)

HBA1C NEDİR ? HBA1C NORMAL DEĞERİ KAÇ OLMALIDIR ?

KAN ŞEKERİ NORMAL DEĞERİ KAÇ OLMALIDIR ?

REFLÜ NEDİR ? REFLÜ BELİRTİLERİ, REFLÜ NEDENLERİ PROF.DR.MUHARREM KISKAÇ

HASHİMOTO (HAŞİMOTO) HASTALIĞINDA TEDAVİ. – PROF.DR. MUHARREM KISKAÇ

KABIZLIĞA NE İYİ GELİR? 7 TEMEL ÇÖZÜM ÖNERİSİ – PROF.DR.MUHARREM KISKAÇ

KABIZLIĞA (KONSTİPASYON) YOL AÇAN 7 ANA SEBEP PROF.DR.MUHARREM KISKAÇ

GİZLİ B12 VİTAMİNİ EKSİLİĞİNİZ OLABİLİR Mİ? PROF.DR.MUHARREM KISKAÇ

SAÇ DÖKÜLMESİ NEDEN OLUR ? PROF.DR.MUHARREM KISKAÇ

SAÇ DÖKÜLMESİNE KARŞI NELER YAPABİLİRİZ? SAÇ DÖKÜLMESİNE KARŞI ÖNERİLER PROF.DR.MUHARREM KISKAÇ

ÇOK TERLEMEK NEDEN OLUR ? 10 ÖNEMLİ SEBEP – PROF.DR.MUHARREM KISKAÇ

ÜŞÜMEK NEDEN OLUR ? ÇOK ÜŞÜYORSANIZ İŞTE 8 ÖNEMLİ SEBEP

İNSÜLİN DİRENCİ NASIL KIRILIR ? 7 ALTIN ÖNERİ –

İNSÜLİN DİRENCİ BELİRTİLERİ

Ekmek faydalı mı? Zararlı mı? Niye zararlı?

Ekmek faydalı mı? Zararlı mı? Niye faydalı?


source

Exit mobile version