«



Güneş enerjisi arazi kurulumları neden bitti ?
Güneş enerjisi Bir çok Avrupa ülkesinin aksine, ülkemizde büyük boyutlu arazi kurulumları ile başladı. Çok ciddi destekleme mekanizmaları ile birlikte , elde edilecek kazanç ile kendi kendini ödeyen bir yatırım oldu. Güneş enerjisi arazi kurulumları ile elektriğin kwh bedeli karşılığı 0,133$ dı. Ciddi anlamda güzel bir teşvikti ama artık o devir bitti. Peki güneş enerjisi arazi kurulumları neden bitti? Fikirlerimden bahsedeceğim . Halen arazim var yatırım bütçem var elektrik satışı karlı mı ? arazi güneş enerjisi yatırımı ne kadar kazandırır? O kadar çok gelmeye başladı ki , bununla ilgili bir video hazırladım.
Türkiye elektrik kurulu güç raporu mart 2020
Ülkemizde Teiaş ( Türkiye Elektrik İletim A.Ş ) yayınladığı elektrik kurulu güç raporu mart 2020 tarihi itibariyle tüm üreteçlerle 91,370 GW ve bu değerin 6.104 GW lık kısmını güneş enerjisi kapasitesi oluşturmaktadır. Toplamda 7028 adet solar santrali bulunmaktadır.

Kapasite sınırsız olamaz ve maddi destek sürekli olamaz
Öncelikle şöyle bir örnek vereyim ; diyelim ki arazi kurulumuna izin aldınız. Bugün elektrik kWh satış fiyatınız 0,133 $ değil ! Bu konu Haziran 2018 tarihinde artık değişiyor ve “EPDK tarafından ilan edilen kendi abone grubuna ait perakende tek zamanlı aktif enerji bedeli tesisin işletmeye giriş tarihinden itibaren on yıl süre ile uygulanır.”
Yani bugün arazi kurulumu izni alsanız da zaten satış fiyatınız artık düşük .. Dağıtım bedeliniz eski sistemlerden daha pahalı .. Toplamda yatırım geri dönüş süreniz uzadı… Bu sebeplerle arazi kurulumu ticari olarak da uygun mu artık tartışılır.
Bugün sadece devlet kurumlarının araziye kurulumuna izin verilmektedir. Örneğin bir belediye iseniz , arazi kurulumu sizin için mümkündür…
Lisansız Elektrik üretimi ne demekti hatırlayalım
Enerji ve tabii kaynaklar bakanlığının yenilenebilir enerji genel müdürlüğünün belki de ilk slaytlarından aldığım bu satırlara dikkat ediniz;
Lisanssız elektrik üretim santralleri amaç ; Tüketicilerin elektrik ihtiyaçlarının tüketim noktasına en yakın üretim tesislerinden karşılanması, arz güvenliğinin sağlanmasında küçük ölçekli üretim tesislerinin ülke ekonomisine kazandırılması ve etkin kullanımının sağlanması , elektrik şebekesinde meydana gelen kayıp miktarlarının düşürülmesi amacıyla lisans alma ile şirket kurma yükümlülüğü olmaksızın , elektrik enerjisi üretebilmesidir.
Başvurular neden reddediliyordu ?
Ülkemizdeki elektrik iletim dağıtım hatlarının belirli kapasiteleri söz konusudur. Trafolarda belirlenen güç değerlerine ulaşıldığında artık izin verilmemeye başlandı .. Hangi bölge de ne kadar boşluk olduğu açıklanıyordu ama boşluk bulabilirseniz… bu sebeple başvurularınıza red cevabı alırdınız.
Bugün güneş enerjisi yatırımı nasıl yapılmalı
Güneş enerjisi yatırımında odak noktanız artık “ öz tüketim” ( kendi ihtiyacınızı karşılamak üzere kurulan sistemler ) olmalıdır.
Lisanssız elektrik üretimi iki farklı yol ile yapılabilmektedir. Bunlardan birisi 5.1.C olarak adlandırılan enerji fazlasının satışının mümkün olduğu ( 0,133 yok ama !) bir diğer yöntem 5.1.Ç olarak adlandırılan enerji fazlasının satılmayacağı yöntemdir. Bu sebeple dağıtım şirketlerine yapılan başvuruların çok büyük çoğunluğu 5.1.C olarak yapılmaktadır.
Elektrik satmak yerine fabrika içinde kullan
İlk bakışta elektrik satayım para kazanayım gibi düz mantık ile yaklaşıyor olabilirsiniz ama kendi ihtiyacınız için kullandığınızda kWh bedeli daha değerli oluyor ( çünkü siz satın alırken üzerine kdv btv trt payı vb. vergiler ekleniyor. Ama siz satarken üstüne bu tarz vergiler ekleyemezsiniz. )
OSB ler için yeni düzenleme yapıldı
Resmî Gazete’nin 16 Nisan 2020 tarihli sayısında yayınlanan Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile OSB’lerde yer alan sanayi kuruluşlarının güneş enerjisi yatırımlarının Statik ve mimari açıdan çatı ve cephe uygulamasının yapılamaması ya da ilave kapasiteye ihtiyaç olması halinde yerde kurulacak tesisin taban alanı, parsel alanının %25’ini geçemeyeceği hükmü getirildi.
Özetlemek gerekirse ;
Bugün arazime güneş enerji santrali kurayım çok para kazanayım devri bitti. Yapılabilecek şey ev veya işyerinize kendi ihtiyacınızı karşılamak üzerine sistemler kurmaktır. Satış mümkün ama tatminden uzaktır.
İlla ki dolar cinsinden satayım bir yolu yok mu diye de çok soru geliyor 😊 var olan dolar satış anlaşmalı santrallerden alabilirsiniz. Ama fiyatları ne olur sizin için uygun olur mu ? sahanın teknik açıdan durumu nedir ? iyi araştırmak gerekir.
yararlı linkler
https://www.teias.gov.tr/tr-TR/kurulu-guc-raporlari

Ana Sayfa


https://www.udemy.com/course/solar-enerji-temel-egitimi/

source

Bir Cevap Yaz

cakir Hakkında

Bir Cevap Yaz

Yorum yapabilmek için girişyapmalısınız.