«



Erken doğum, normal gebelik süresi olan 40 hafta tamamlanmadan ve bebeğin 37.haftasından önce doğması olarak tanımlanır. 37 haftalık hamilelikten önce doğan bebeklere prematüre bebek denir. Prematüre bebekler doğumda ve daha sonraki yaşamlarında ciddi sağlık sorunları yaşayabilmektedir.
Erken doğum bilinen bir neden olmadan da aniden gerçekleşebilir ve tahmin etmesi zor olabilmektedir. Daha önce erken doğum yapmış olmak, Enfeksiyon varlığı, İkiz ya da üçüz gebelik gibi çoğul gebelikler, Plasentada oluşan kanama, Çok zayıf ya da çok kilolu olmak, Sigara kullanmak, Sağlıksız beslenme ve düşük bağışıklığa sahip olmak erken doğuma sebep olabilmektedir.
Bazen de gebelikte bizler doğumu kasıtlı olarak erken başlatabilir çünkü bebeğin doğması rahimde kalmasından daha güvenli olabilmektedir. Preeklampsi (gebelik zehirlemesi) yaşanıyorsa, Plasentadan kanama geliyorsa veya plasenta doğum öncesi yerinden erken ayrıldı ise, Bebek gelişim göstermiyorsa yani kilo alması durmuş ise doğum kararı alabiliyoruz.
Ritmik, istirahatle geçmeyen ve bekledikçe sıklaşan adet kramplarına benzer kramplar- kasılmalar, ya da çok şiddetli hiç geçmeyen ağrı, Bebek aşağı doğru bastırıyormuş gibi alt karında hissedilen basınç, 37. haftadan önce suyun gelmesi ve Hafif kanama dahil süreğen vajinal kanama erken doğumun belirtileri olabilir.
Bu belirtileri yaşadığınız durumda kadın hastalıkları ve doğum bölümüne başvurarak muayene olmanız gerekir. Bu durum hem bebeğin hem de sizin sağlığınız açısından büyük önem taşır.
Erken doğumu önlemenin tek bir yolu olmasa da erken doğum riskini azaltmak ve sağlıklı bir gebelik için doğru adımlar atmak mümkündür. Gebelik döneminde tütün ve alkol kullanmaktan kaçının. Sağlıklı, dengeli beslenin. İdeal kiloda gebe kalmaya ve gebelikte ideal kilo alımına dikkat edin. Egzersizleri hekiminizin uygun gördüğü koşullarda uygulayın. Ellerinizi sık sık yıkayıp hasta insanlardan ve kalabalık ortamlarda uzak durarak enfeksiyonlardan korunun. Stres seviyenizi azaltmaya çalışın. Dengeli uyku önemli. Sonraki gebelik için en az 18- 24 ay bekleyin. Hamilelik süresince düzenli olarak takibe gidin ve kontrollerinizi aksatmayın.

source

Bir Cevap Yaz

cakir Hakkında

Bir Cevap Yaz

Yorum yapabilmek için girişyapmalısınız.