«



Epilepsi, sara olarak da bilinen, beyin kaynaklı kronik bir rahatsızlıktır. Beyin sinir hücrelerinin anormal ve aşırı şekilde elektrik sinyali etkileşimi ile ortaya çıkmaktadır. Bu durum, kişide ani ve tekrarlanan davranış bozuklukları ortaya çıkarmaktadır. Hastada oluşan bu anormal duruma epilepsi nöbeti ya da sara nöbeti denmektedir.

Epilepsi neden olur?
Epilepsi çok farklı nedenlerle gelişebilen bir hastalıktır. Başlıca nedenleri şunlardır:

• Doğuştan gelen kalıtsak sebepler

• Beyin hastalıkları

• Travmalar

• Beyin iltihaplanması

Epilepsi çoğu durumda hastanın nöbet geçirmesi ile teşhis edilir. Sara nöbetinin bir sefer geçirilmesi epilepsi tanısı için yeterli değildir. Hastalık, tekrarlanan nöbetlerle kendini belli etmektedir. Epilepsi nöbetlerinde vücut organlarında istem dışı hareketler, bayılma, ağızdan köpükler gelmesi, dili ısırılması ve yerde yuvarlanma gibi semptomlar görülebilir. Kimi nöbet türlerinde bilinç kaybı yaşanmamaktadır.

Epilepsi nasıl tedavi edilir?
Epilepsi kişinin nöbet geçirmesi dışında genellikle beynin elektriksel aktivitesinin çekildiği EEG ile tespit edilir. BT, PET ve beyin MR’ı da diğer teşhis yöntemleridir. Hastalığın tedavisinde, teşhis sonrası ilaçlar kullanılmaktadır. Epilepsi tedavisinde amaç nöbet semptomunu engellemektir. Bu sebeple epilepsi tedavisi ömür boyu sürebilmektedir. İlaç ile tedavinin yeterli olmadığı durumlar olabilir. Epilepsi etkeni olan unsurun ortadan kaldırılması için cerrahi müdahale gerekebilir.

Epilepsi nöbeti geçiren insanlar bu aşamada kesinlikle yalnız bırakılmamalıdır. Mümkünse nöbet süreci video kayıt altına alınmalıdır. Bu kayıtlar hastalığın tanısı ve tedavisi için doktorlara rehberlik yapabilir. Nöbetin kısa sürede son bulmaması ya da uzun süre bilinç kaybında mutlaka tıbbi yardım istenmelidir.

#epilepsinedir #epilepsi #epilepsihastalığınedir #epilepsihastalığı #epilepsitedavisi

source

Bir Cevap Yaz

cakir Hakkında

Bir Cevap Yaz

Yorum yapabilmek için girişyapmalısınız.