Benim Anasayfam

Demir eksikliği neden olur?

1705878066_maxresdefault.jpg



Demir eksikliği demir alımının azalması ile olur. Annemizin karnında özellikle doğuma yakın son 3 ayda ihtiyacımız olan demiri alırız. Fakat bu demir bize yaklaşık 3 – 4 ay yeter. Daha sonra azalmaya başlayacağı için 4. aydan itibaren dışardan demir almamız gerekir. Anne sütünde de demir var ama yine de çocuklarımızda demir eksikliği olmaması için 4. aydan itibaren demir takviyesi yapmamız gerekiyor.

Daha sonra ek gıdalara başlandığında demiri özellikle kırmızı etten, balık etinden ve yumurtadan alıyoruz. Bunlara nispeten tavuk etinde demir daha az. Çocuklarımıza sebze çorbası hazırlarken özellikle her gün 40 gram kadar yağsız dana eti gibi bir takviyede bulunmamız lazım. Eğer bunu yapmazsak hızla gelişmekte olan bebeğimizde daha sonra bir yaşına doğru demir eksikliği ortaya çıkmaya başlar. Bu nedenle genelde doktorlarımız bir yaşına doğru bir kan sayımı ile bu durumu tespit ederler.

Sonraki yıllarda demir eksikliği alım eksikliğinden ve emilim bozukluğundan olur. Emilim bozuklukları çeşitlidir. Bunların başında inek sütünün günde yarım litreden fazla tüketilmesi ve birlikte demirden zengin gıdaların alınmaması gerekiyor. Daha sonraki yıllarda özellikle ergenlik döneminde yine çocuklarda hızlı bir büyüme olur ve bu dönemde demirden zengin gıdaları eğer demin söylediğim miktarlarda tüketmezlerse demir eksikliği ortaya çıkar.

Hamilelerde de demir eksikliği görülür. Çünkü hamileler bilindiği üzere çift canlıdır ve demirinin önemli bir kısmını çocuğuna esirgemeden verir.

www.ailebebektv.com
Prof. Dr. Hilmi Apak
Çocuk Hematoloji Uzmanı

source

Exit mobile version