«



@Bilimselse ile DAHA SULU KALMASI İÇİN YİYECEĞİ ALÜMİNYUM FOLYOYA SARARAK PİŞİRDİĞİMİZDE NE OLUR? sorusunu yanıtlayalım.
Teknik olarak alüminyum araçlar, pişirmede kullanıldıkça yüzeyde kimyasal etkinliği düşük olan bir alan yaratır. Bu alan, alüminyumun yiyeceklere geçmesini önler. Folyolar ise tek kullanımlık ince malzemeler olduğu için yüzeyinde geçişi/sızıntıyı önleyecek bir alanın oluşması mümkün olmaz. Dolayısıyla alüminyum, yiyeceğe sızar. Her ne kadar alüminyum doğada bulunan bir element olarak karşımıza sıkça çıksa da bu sızıntılarla, Dünya Sağlık Örgütü dahil çeşitli kurumlarca yapılan araştırmalarda, değişen oranlardaki güvenli alüminyum limitinin üstünde bir maruziyet yaşanır. Genel olarak güvenli kabul edilen bu miktar, haftalık 1- 2 mg arasında değişmektedir.
Sadece alüminyum ile yiyecek pişirmesi yapmak değil pişirilen yiyeceğin içeriği de sızıntı miktarı üzerinde etki yapmaktadır. Örneğin; içerisinde asit olan ya da baharat ve tuz yoğunluğu fazla olan yiyeceklerin alüminyumda pişirilmesi sızıntı miktarını 2 kata kadar artırıyor. Bu yalnızca pişirilen yemekler açısından söz konusu değil. Teneke kutularda yer alan asidik meyveli içecekler de alüminyum maruziyetine neden olabiliyor. Yiyecek türleri üzerinden yapılan araştırmada, test edilen bir diğer husus, alüminyum folyoya yiyeceğin doğrudan temas etmemesi için, içine yağlı kağıt sarılmasıydı. Peki yağlı kağıt sarılması alüminyum sızıntısını önler mi? Yapılan testlere göre önler cevabını vermek mümkün değil. Ancak asidik, tuzlu ve baharatlı yiyeceklerin doğrudan alüminyum folyoya temas etmemesi maruziyet oranını düşürmüştür.
Peki soğuk tüketilen yiyeceklerde saklama amacıyla folyo kullanılması güvenli midir? Bu soruya genel olarak güvenlidir yanıtı verilse de saklanan yiyeceğin az önce anlatılan şekilde içeriklere sahip olması yine de bu riski artırmaktadır. Yine, yiyecekle temas süresinin de kısa olması gerektiği belirtiliyor.
Bugün, zarara dair birçok araştırma yapılmış olmakla birlikte 1972 yılına kadar alüminyum maruziyetinin zararlı olduğuna dair bir bilgi bulunmamaktaydı. Belirtmek gerekir ki bugün hala, bu elementin vücuda alındıktan sonra yalnızca bir bölümünün kaldığını, önemli bir bölümünün vücuttan atıldığını, bu nedenle de sağlık sorunlarıyla ilişkilendirmek için yeterli delil bulunmadığını ifade eden araştırmalar da mevcuttur.
Bize sorarsanız yapılan deneyler sonucunda mümkün olduğu sürece risk almamız ve yiyeceklerle alüminyum folyo arasına mesafe koymamız daha akıllıca görünüyor. Sizin mutfağınız ile folyoların arası nasıl? Yorumlarda belirtirseniz hangi araştırmaya kendimizi daha yakın gördüğümüzü değerlendirebiliriz. Bu şekilde faydalı içerikleri beğeniyorsanız abone olup bildirimleri açmanızı tavsiye ederiz. Bu bizi motive eder, izlediğiniz için teşekkürler.

source

Bir Cevap Yaz

cakir Hakkında

Bir Cevap Yaz

Yorum yapabilmek için girişyapmalısınız.