Benim Anasayfam

Ananasın Şaşırtıcı Faydalarını Duyunca Şaşıracaksınız! Bakım

1721029576_maxresdefault.jpg



Ananas, ülkemizde ve dünyada en ünlü tropikal meyvelerden biri. Daha önce ananasın nasıl yetiştiğini görmediyseniz, şaşırtıcı bir sonuçla karşı karşıya kalabilirsiniz. Yetişme şekli kadar, ananasın faydaları da ilgi çekicidir. Sağlıklı beslenme kaynağı ve aromatik lezzetli bir meyve olan ananas, tropikal iklim kuşağında yetişir. Ananas ne kadar geniş ve büyük olursa, yenilebilir kısmı da o kadar fazla olur.

Ananas Nedir?
Ananasgiller familyasının bir üyesi olan ananas, çok yıllık bir bitkidir. İri mevveli, güzel kokulu ve lezzetli bir meyvedir. Üzerinde bir tutam yaprak bulunmaktadır. Ananas; lif, kalsiyum, manganez, A vitamini ve C vitamini, folik asit bakımından zengindir. Pek çok faydası bulunan bromelain enziminin bilinen tek kaynağıdır. Ananasın büyük bir kısmı sudan oluşur. Enerjisi oldukça düşüktür.

Ananasın Faydaları Nelerdir?
Ananasın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Minik ağaçlarda yetişen ananas, anti-oksidan özelliğe sahiptir.
Özellikle ananas suyu, vücudun toksinlerden arınmasını için önemlidir.
Öksürük gibi solunum sistemi rahatsızlıklarının giderilmesine yardımcı olur.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
C vitamini sayesinde soğuk algınlığı ya da nezle gibi kış hastalıklarına karşı bünyeyi güçlendirir.
Ananas, içinde bulunan birçok mineral ile kan dolaşımının düzenler.
Ananasta bulunan kalsiyum, kemik ve kas sistemi için önemlidir.
Ağız ve diş sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Cildi ve saçı güçlendirir.
Zengin bir lif kaynağı olan ananas, sindirim sistemi için de oldukça yararlıdır.
Ananas meyvesi, içerdiği beta-karoten ile göz sağlığı için de faydalıdır.
Tansiyonu ve kandaki yağ oranını düşürür.
Mide ve bağırsakları temizler.
Ananas Dünyada ve Ülkemizde Hangi Bölgelerde Yetişiyor?
Büyüme sırasında suya ciddi bir ihtiyaç duyan ananasın anavatanı, Güney Amerika’dır. Sıcak ve nemli iklimleri seven tropikal meyve dünyada en çok Brezilya ve Filipinler’de yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz ve Marmara bölgelerinde ananas yetiştirilmektedir.

Ananasın Zararları Nelerdir?
Bilinçsiz ve ölçüsüz tüketilen pek çok besinin, yarardan daha fazla zararı olabilir. Fazla tüketilen ananas, vücutta alerjik reaksiyon oluşumu ananasın zararlarından biridir. Olgunlaşmamış ananas toksik kabul edilir, ishale ve kusmaya neden olur. Bromelain enziminin tek kaynağı olan ananasın aşırı tüketimi döküntü, kusma ve ishale neden olabilir.

Ananas Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Ananasın dış kısmında kalın ve gözenekli bir kabuk bulunur. Ananas seçerken dikkat edilmesi gerekenler arasındaki ilk şey, dış yüzeyde yer alan gözeneklerin aynı boyda ve genişlikte olmasıdır. Dalından koparıldıktan sonra olgunlaşmaya devam etmeyen ananas, yoğun bir şekilde kokuyorsa fazla olgunlaşmış ya da zamanı geçmiştir. Taze ananastan tatlı bir koku yayılır. Üzerinde bulunan yaprakların yeşil ve canlı olması ananasın taze olduğunu gösterir. Yeşil yapraklara dokunduğunuzda, bu yapraklar rahatça kopuyorsa, bu durum ananasın olgunlaşmış olduğunun göstergesidir. Bir diğer tazelik belirtisi de ananasın alt kısmının sert olmasıdır. Eğer bu kısım yumuşaksa, ananasın olgunlaşmış olduğunu gösterir.

Ananasın Besin Değerleri
Ananasın %86’sı sudan oluşur. Meyvenin sap ve yenilmeyen kısımları, ananasa özgü bir enzim olan bromelain maddesinin en yoğun bulunduğu kısımlardır. Ananasın kalorisi, 100 gramında 50 kaloridir. Meyvenin 100 gramında; 14 gr. şeker, 1.7 gr. yağ, 1 gr. protein, 21.6 gr. karbonhidrat bulunmaktadır. Lif bakımından zengindir. Beta karoten içerir. Az miktarda A vitamini ve K vitamini, demir, bakır, fosfor, çinko bulunur. Kalsiyum ve potasyum bakımından zengindir. Az miktarda sodyum içerir. C vitamini, B1, B5, B6 ve B9 vitaminleri bakımından zengindir.

Ananas Nasıl Dilimlenir?
Ananas dilimlemek için tırtıklı ve esnek bir bıçak seçmeniz, dilimleme işlemini kolaylaştıracaktır. İlk olarak ananasın üst kısmında bulunan yaprakları keserek düz bir zemin elde edin. Aynı işlemi alt kısma da uygulayın. Daha sonra üstten alta hareketlerle dış yüzeyindeki gözenekli kabuğu gövdeden soyun. Kabuklardan arınan gövdeyi, üst kısımdan alta dik bir hareketle ikiye bölün. İkiye böldüğünüz ananas dilimlerini de yukarıdan aşağıya doğru ikiye bölün. Ananasın ortasında yer alan kısım, çok fazla lezzetli olmadığı için kesip atabilirsiniz. Son olarak elde ettiğiniz ananasları, dilediğiniz şekilde dilimleyerek kullanabilirsiniz.

Kaynak: https://www.iyi21.com/saglikli-beslenme/ananasin-faydalari-nelerdir/

source

Exit mobile version