Benim Anasayfam

Alerji Testi Nasıl Yapılır?

alerji testi nasıl yapılır

Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Ciltte belirli nedenlerden dolayı reaksiyon gösteren problemlerin neden olduğunun anlaşılması için yapılan analizlere alerji testi denir. Bu analizler iki yolla yapılır. Birinci ve en bilindik yol kan testidir. İkinci yöntem cilt testi olarak söylenebilir. Genellikle ilk yol olan kan testi sonucu alerji sebebi belirlenir. Bugün sizler için yapmış olduğumuz araştırmada, alerji testi nasıl yapılır sorusuna cevap vereceğiz. Farklı türde alerji belirtileri, farklı sebeplerden oluşsa da aynı reaksiyonları gösterebilir. Alerji reaksiyonları sırasıyla şöyledir. Burun akıntısı, geniz akıntısı, hapşırma, vücudun çeşitli yerlerinde kaşıntı, kuru öksürük, burun tıkanıklığı, boğazda gıcıklanma, gözlerde yaşarma ve kaşıntı. Tüm bu reaksiyonlar, alerjik hastalıkların sonucu oluşur. Be belirtiler görüldüğünde, hangi maddeye veya nesneye alerjinizin olduğunu anlamak için alerji testi yapılır. İşte sırasıyla alerji testleri.

Alerji Testi Türleri

Alerji testi türleri üçe ayrılır. Alerji testlerinden birincisi Prick Testidir. Prick Testi hastaya zarar vermeden cilt üzerinde uygulanan bir testtir. Prick testinde hastanın belirli bir yerinde küçük çizikler açılır. Önceden hazırlanan solüsyon halindeki alerjen maddeler bu çiziklere damlatılır. Hızla emilen alerjen maddeler cilt üzerinde en fazla 30 dakika da tepki vermeye başlıyor. Çiziklere damlatılan hangi maddeden kızarıklık doğarsa o maddeye kişinin alerjisi olduğu tespit edilir. Bir diğer alerji testi ise, Patch Testidir. İki günlük bir cilt testi olan Patch Testi bir bant yardımıyla oluyor. Genellikle egzama, sedef gibi cilt hastalıklarına sebep olan maddeyi tespit etmek için kullanılır. Tespit için Patch Testinde bir banda yeterli düzeyde bu hastalıklara sebep olabilecek kimyasallar dökülüyor. Ardından 2 gün hastanın sırtında kalacak şekilde hastanın sırtına yapıştırılıyor. 2 gün sonunda hastanın sırtında kızarıklık bandın üzerindeki hangi maddeye doğru oluştuysa o madde hastalığın sebebi sayılır. Başka bir alerji testi ise kan testidir. Bu yöntemle kandaki IgE antikoru oranı ölçülebilmektedir. Bu antikorun ölçülen oranı bizlere hastanın alerjik reaksiyon sorunu yaşayıp yaşamadığını gösterir. Mesela alerjik bünyeye sahip kişilerde antikor oranı alerjik olmayan bünyeye sahip kişilerden 10 kat fazladır.

Alerji Testi Nasıl Yapılır

Alerji Testinin Yaşa Göre Farkları

Yaşlara göre alerji testi farklılık gösterebilir. Alerjik reaksiyon, yaşamaya başlayan kişi ister yetişkin ister çocuk isterse bebek olsun test yaptırması gerekir. Alerji testi için, doktorunuzdan müsaade almanız gerekmektedir. Alerji testinin, yaşa göre farkları doktorunuz tarafından bilinmektedir. Bu nedenle, hastanın yaşına göre alerji testi seçimi yaparak hastayı ilgili kuruma yönlendirmesi gerekir. İlgili kuruma alerji testi yaptırmaya gelen hasta bir yetişkinse yani 18 yaşından büyükse yalnız gelebilir. Bebeklerde ve çocuklarda çocuğun annesi ve babası mümkünse birlikte gelmelidir. Çünkü bebekler ve çocuklar ebeveynlerine bağlılığından dolayı ancak onlarda gelirse sakinleşirler.

  • Makarna Nasıl Yapılır? Lezzetli Sos Tarifleri İle
  • İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?
  • Nane Limon Nasıl Yapılır?
  • Filtre Kahve Nasıl Yapılır?
  • Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?
Exit mobile version