«

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Sağlıklı bir kadında normal bir şekilde adet döngüsü en son olan âdetin başlama tarihi itibari ile genellikle 28 gündür. Ancak bu durum 21 ile 40 gün arasında da normal kabul edilebilir. Bu adet dönemi periyodu yaklaşık 2-7 gün arası sürmektedir. İlk defa adet olan bireyler için periyodik döngüsü tam oturana kadar belli bir süre zarfında düzensizlikler yaşanabilir. Bir yıl içerisinde 2 veya 3 kere adet gecikmesi normal olarak kabul edilse de 3’ten daha fazla yaşanması durumunda bir hekime başvurulması öngörülür.

Adet Gecikmesi Nedir?

Bireyin adet kanamasının 7 gün veya daha uzun süre ile gelmemesi durumu adet gecikmesi olarak adlandırılır. Bu adet gecikmesi durumuna stres, mevsimsel geçişler, hormonlar ve çeşitli ilaç kullanımı gibi birçok etken neden olabilmektedir. Adet gecikmesinin nedenleri başında hamilelik yer alabilir. Korunmasız bir cinsel hayatı olan kadınlarda hamileliğe bağlı olarak adet gecikmesi yaşanabilir. Yumurtaların üzerinde bulunan kistlerin sebebiyle erkeklik hormonlarının fazla üretilmesi sonucunda polikistik over sendromu denilen bir rahatsızlık beraberinde adet gecikmesine neden olur. Polikistik over sendromunda ilaç yolu ile tedavisi vardır. Egzersiz ile birlikte ve günlük tüketilen kalori miktarının azaltılması halinde adet gecikmesi yaşanabilir.

Adet Gecikmesi Nedenleri

Hamilelik nedeninden sonra özellikle en sık karşılaşılan adet gecikmesi nedenlerinden birisi de stres faktörüdür. Kişinin beyninde bulunan hipotalamus bölgesi adet düzenler ve stres, travma gibi etkenlerde beyin etkilenerek adet gecikmesine neden olabilir. Kilo kaybı veya aşırı kilo alımı gibi durumlarda yumurtlama döngüsü olumsuz yönde etkilenerek adet gecikmesinin oluşumunu tetikleyebilir.

Adet düzensizliklerini aynı zamanda kişinin yaşamış olduğu kronik rahatsızlıkları da doğrudan etkili olabilir. Kişinin tiroid bozuklukları yani guatr hastalığı yaşaması da adet gecikmesine neden olabilir. 40 yaş ve daha öncesinde görülen menopoz döneminde yumurtaların sayısının azalması nedeniyle de düzensizlikler oluşur ve adet gecikmesi görülür.

Emzirme ve lohusalık döneminde adet görülmeyebilir veya adet gecikmeleri yaşanabilir. Aynı zamanda da 16 yaşına adet görülmemesi ve 14 yaşına kadar göğüslerin büyümemesi veya kasıklarda tüylerin gelişmemesi de adet gecikmesinin belirtileri arasında yer alır. Adet Gecikmesi Neden Olur?

Bir Cevap Yaz

cakir Hakkında

Bir Cevap Yaz

Yorum yapabilmek için girişyapmalısınız.