Benim Anasayfam

AB Sivil Koruma Mekanizması Çevrim İçi Tanıtım Etkinliği Gerçekleştirildi Fragman İzle

1710359974_maxresdefault.jpg



Afetleri önleme ve afetlere hazırlık için AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında duyurulan hibe çağrılarına başvuru yapma potansiyeline sahip kurum ve kuruluşlara, üniversitelere çağrıların duyurulması ve tanıtılması amacıyla 11 Mart 2024 tarihinde çevrim içi bir bilgilendirme ve tecrübe paylaşımı etkinliği gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Başkanlığımız işbirliğinde gerçekleşen etkinlik Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ve AFAD Başkanı Vali Okay Memiş’in açılış konuşmalarıyla başladı.

Birlik Programlarından birisi olan AB Sivil Koruma Mekanizması’na ülkemizin 2016 yılından bu yana katılım sağlamasının önemine vurgu yapan Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, hem Mekanizmanın hem de Mekanizma altında yürütülen projelerin AB ile dayanışmamızın çok önemli araçları olduğunun altını çizdi. Bu araçların etkin kullanımı için de AFAD ve Avrupa Birliği Başkanlığı arasında halihazırda var olan güçlü sinerjinin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini ifade etti.

Programın devamında ise açık hibe çağrıları hakkında ilgili uzmanlar tarafından bilgi verilerek, AB Sivil Koruma Mekanizması’nın önceki dönemlerdeki hibe destekleriyle yürütülen projelerin hazırlık süreçleri ve uygulaması hakkında bilgi ve tecrübe paylaşımı ile devam etti. Etkinlik katılımcıların soru ve genel görüşleriyle sonlandırıldı.

Avrupa Birliği’nin 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen deprem felaketi sonrası ülkemize sağladığı afet ve acil müdahale yardımlarının en önemli kaynağı olan AB Sivil Koruma Mekanizması afet ve acil durumlarda müdahalenin yanında afetleri önleme ve afetlere hazırlık için de önemli destekler sunmaktadır.

AB Sivil Koruma Mekanizması Hakkında

AB’ye üye ve aday ülkeler arasında işbirliğini geliştirerek AB politikalarının ve mevzuatının uygulanmasına ve karşılaşılan sorunlara ortak çözümler yaratılmasına katkı sağlamak amacıyla oluşturulan Birlik Programlarından birisi olan AB Sivil Koruma Mekanizması’na ülkemiz 2016 yılından bu yana katılım sağlamaktadır. AB Sivil Koruma Mekanizması’nın genel amacı, afetleri önleme, afetlere hazırlık ve müdahalenin geliştirilmesi için AB üyesi ülkeler ve katılımcı ülkeler arasında sivil koruma alanındaki işbirliğini güçlendirmek ve afet ile acil durumlarda insan, çevre ve kültürel mirasın korunmasına yönelik faaliyetleri desteklemektir. Mekanizma’ya 27 AB üyesi ve ülkemizin yanı sıra Arnavutluk, Bosna-Hersek, İzlanda, Karadağ, Kuzey Makedonya, Moldova, Norveç, Sırbistan ve Ukrayna katılmaktadır.

Avrupa Birliği’nin 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen deprem felaketi sonrası ülkemize sağladığı afet ve acil müdahale yardımlarının en önemli kaynağı AB Sivil Koruma Mekanizması olmuştur. Mekanizma, afet ve acil durum hallerinde mekanizma üyesi ülkelerin koordinasyon içerisinde yanıt vermelerine imkân tanırken, acil durumlara hazırlıklı olma konusunda kapasite geliştirme destekleri sunmakta ve acil müdahale faaliyetlerine finansal destek sağlamaktadır. Ayrıca, farkındalık artırılması ve iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılması amacıyla Mekanizma kapsamında afet önleme projeleri, erken uyarı ve analizleri, sivil koruma tatbikatları, çalıştaylar gibi faaliyetler düzenlenmekte ve finanse edilmektedir. Bunlara ilave olarak, Mekanizma kapsamında teklif çağrıları yöntemiyle verilen hibelerden ülkemiz faydalanmakta ve halihazırda kamu kurum ve kuruluşlarımız ile üniversitelerimiz tarafından önemli projeler yürütülmektedir.

AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından Şubat 2024 tarihinde içerisinde ülkemizin de faydalanabileceği dört adet çağrının (hibe ve teknik destek) duyurusu yapılmıştır. Söz konusu çağrıların, çağrılara başvuru yapma potansiyeline sahip kurum ve kuruluşlara duyurulması ve tanıtılması amacıyla 11 Mart 2024 tarihinde çevrim içi bir bilgilendirme ve tecrübe paylaşımı etkinliği gerçekleştirilmiştir.

Bahsi geçen Sivil Koruma Mekanizması çağrılarına şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-search?programmePeriod=2021%20-%202027&frameworkProgramme=43298203

Bağlantıdan ulaşabileceğiniz çağrıların başlıkları şu şekildedir:

1- Preparedness Projects – UCPM-2024-KAPP-PP
2- Prevention Projects – UCPM-2024-KAPP-PV
3- Technical Assistance for Disaster Risk Management – UCPM-2024-
4- Full Scale Exercises – UCPM-2024-KAPP-EX

Teknik destek ve hibe çağrıları detaylı incelendiğinde görüleceği gibi her bir çağrıya başvuru yapabilecek ülkeler, kurumlar ve konsorsiyum yapıları değişmektedir. Bu sebeple, başvuru yapılması planlanan hibe çağrısının “eligibility-UYGUNLUK” bölümünün özel bir dikkatle incelenmesi tavsiye edilmektedir.

source

Exit mobile version