«



Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi mirası Savarona’nın İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda bakım/onarım faaliyetleri tamamlandı.

Gemi, deniz eğitimleri ve tanıtım faaliyetleri kapsamında seyirlerine başladı. Bu kapsamda seyirlerina başlayan Savarona Adalar açıklarında vatandaşların kameraları tarafından görüntülendi.

Savarona’ya TCG İstanbul (F-515), MİLGEM projesinin ikinci aşaması olan İstif sınıfı fırkateynlerden biri ve sınıfın ilk gemisi eşlik etti.

Geçtğimiz Mart ayında Savarona’ya ilişkin bilgi veren Güler, “Savarona’nın 2024 yılı haziran ayı sonunda deniz eğitimleri ve tanıtım faaliyetleri kapsamında seyir yapabilir hale gelebilmesi planlanmakta olup bu maksatla İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda bakım/onarım faaliyetlerine yoğun olarak devam edilmektedir.” ifadelerini kullanmıştı.

SAVARONA

Savarona, 28 Mart 1931’de Hamburg’da denize indiğinde dünyanın en büyük yatı olan, 23 Şubat 1938’de yedi yaşındayken Türk Hükûmeti tarafından satın alınarak cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’e hediye edilmiş yat.

Günümüzde de dünyanın en büyük yatlarından birisidir. Türkiye’nin Ertuğrul yatı’ndan sonraki Cumhurbaşkanlığı yatıdır. Atatürk; ölümünden önce gemide elli gün vakit geçirmiş, bu süre boyunca yatta kabine toplantıları düzenlemiş, önemli konuklar ağırlamıştır.

Yatın sahibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir. 1989 yılında hurdaya çıkarılan, gelen tepkilerden sonra bir iş adamına kiralanan yat, 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesine alınmış, 2019’da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na devredilmiştir. #savarona

source

Bir Cevap Yaz

cakir Hakkında

Bir Cevap Yaz

Yorum yapabilmek için girişyapmalısınız.