Benim Anasayfam

Çiçek aşkı Çiçek sevgisi evde terapi bu çiçekler. Yaprak Güzeli (Kolyos) Çiçeği bakımı çoğaltılması Bakım

1708681507_hqdefault.jpg



Merhabalar arkadaşlar. Kanalıma hoş geldiniz. Kanalıma abone olup, videolarımı sonuna kadar izleyip, Bildirimleri açıp🔔🔊, videolarımı beğenip,👌🏼👍👍 yorum✏️✏️🙃🙃🫠🫠 yaparak bana destek olabilirsiniz.
Bu videomda sizlere yaprak Güzeli (kolyos )Çiçeği bakımı çoğaltılması ile ilgili bilgi verdim
iyi seyirler
Yaprak güzeli çiçeği ismini yansıtan göz alıcı yaprakları ile en çok tercih edilen süs bitkilerindendir. Kolyos olarak da bilinen yaprak güzeli çiçeğinin Latince ismi Coleus’tur.

Salon bitkisi olarak da ev dekorasyonlarında sıklıkla tercih edilen yaprak güzeli çiçeğinin bakımı en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır.

Peki yaprak güzeli çiçeği bakımı nasıl yapılır? Yaprak güzeli çiçeği özellikleri nelerdir? Yaprak güzeli çiçeği nasıl çoğaltılır?

Yaprak Güzeli Çiçeği Özellikleri
Yaprak güzeli çiçeği nemli ve ılıman iklimleri sevmektedir. Bu sebeple yaprak güzeli çiçeğinizi sıkça sulamanız ve yaz aylarında yapraklarına su püskürtmeniz bitkinizin gelişimini destekler.
Yaprak güzeli çiçeğinin anavatanı Hindistan’dır. Ayrıca Afrika ve Asya’nı tropik kesimlerinde de yetiştirilmektedir ve Kolyos çiçeğinin doğada bilinen 150 türü bulunmaktadır.

Yaprak güzeli çiçeği göz alıcı yaprakları ile dikkat çeker. Yaprak güzeli çiçeğinin yapraklarında aynı anda yeşil kırmızı, sarı, mavi ve beyaz renkler bir arada görülebilmektedir.

Haziran ve ekim aylarında küçük çiçekler açan yaprak güzeli çiçeği renk bakımından değişmektedir. Yumuşak kadifemsi yapraklara sahip olan yaprak güzeli çiçeği kadife yapraklı çiçek olarak da anılmaktadır.

Yaprak güzeli çiçekleri 60 ila 100 cm’e dek ulaşan odunsu dallara ve koyu küçük yapraklara sahiptir. Yaprak güzeli çiçekleri köklerinin gelişebilmesi için geniş alanlara ihtiyaç duyar bu sebeple uygun saksı seçimi çok önemlidir.

Bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise eğer bitki çiçek tomurcukları verirse bu tomurcukları açmadan budamanız gerekmesidir. Yoksa bitkinizin gelişimi daha cılız hal alır ve bitki kısa sürede ölür.
Eğer tomurcuklardan tohum elde etmek istiyorsanız yan dallardan birinin çiçek açmasına izin verebilirsiniz.
Yaprak Güzeli Bakımı
Yaprak güzeli çiçeği düzenli bakımları yapıldığında çok hızlı gelişim göstermektedir. Yaprak güzeli çiçeği yoğun bir bakım istemese de bakımında önemli püf noktalar taşır.
Nemli ve sıcak ortamlarda gelişebilen yaprak güzeli çiçeklerinin yapraklarının daha güzel olması için yeterli nemin sağlanması gerekmektedir. Bu sebeple yaz aylarında yapraklarına sık sık su püskürtülmeli ve bitkinin nemini koruması sağlanmalıdır.

Kök neminin karşılanması da oldukça önemlidir. Bu yüzden düzenli bir sulama işlemi gerçekleştirilmelidir.
Yaprak güzeli çiçeği diğer bir ismi ile kolyoz çiçeği aydınlık ortamları sevmektedir. Direkt gün ışığı almayan ancak aydınlık ortamlar kolyoz çiçeğinizin yetişmesi için uygun ortamı sağlar. Nadir şekilde yarı gölge alanlarda da gelişim gösterebilmektedir ancak yaprak güzeli çiçekleri kesinlikle karanlık ve gölge alanlarda yetiştirilmemelidir.

Güneş ışınlarına maruz kalma şiddetine göre yaprak güzeli çiçeği farklı renklerde gelişebilmektedir. Tam gölge olan alanlarda yetiştirilen yaprak güzeli çiçekleri yeşil kalır ve sağlığı bozulur.
Sıcak havalarda yetişen yaprak güzeli çiçekleri gelişme döneminde 14-17 derece sıcaklıkta yetişebilmektedir.

Kış aylarında çok düşük sıcaklıklara dayanamayan yaprak güzeli çiçekleri için 12-16 derece idealdir. Yaprak güzeli çiçekleri yalnızca kış aylarında yaşanan soğuklara değil sonbaharda yaşanan soğukluklara dahi dayanamamaktadır. Çok soğukta kalan yaprak güzeli çiçeklerinin yaprakları dökülerek hastalanabilmekte ve ölebilmektedir.
Yaprak Güzeli Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Ancak yaprak güzeli çiçeğinizin doğru ve hızlı şekilde gelişim göstermesi için suyu iyi geçiren drenajı iyi bahçe torağında yetiştirmeniz daha doğru olacaktır. Humuslu topraklarda çok hızlı gelişen yaprak güzeli çiçekleri gübre ya da bitki besini istememektedir.

Yaprak güzeli çiçekleri sert ve ağır toprakları sevmemektedir. Bu topraklarda kökleri nefes alamayan yaprak güzeli çiçekleri çabuk hastalanmakta ve ölebilmektedir.
Yaprak Güzeli Çiçeği Sulama Düzeni
Yaprak güzeli sulaması bitkinizin bulunduğu yere ve bitkinizin boyutlarına göre değişim göstermektedir. Aydınlık ve çok sıcak bölgelerde yetiştirilen kolyoz çiçekleri günlük olarak sulanmaktadır. Ancak gölgede yetiştirilen kolyoz çiçekleri daha az sulama isteyecektir.
Yaprak güzeli çiçeğinizin doğru sulanma düzeni için bitkinizin toprağını kontrol ederek toprağın nemine ve bitkinizin ihtiyacına göre sulama düzenini ayarlayabilirsiniz.

Çok sulama yapılan yaprak güzeli çiçeklerinin kökleri çürümekte ve ölebilmektedir.
SOSYAL MEDYA SAYFALARIM / MY SOCIAL MEDIA PAGES

İNSTAGRAM HESABIM
https://instagram.com/rengarenk_hobi_evimm?igshid=ZDc4ODBmNjlmNQ==

FACEBOOK

#çiçekbakimi #çiçekbakımı #çiçek #cute #yaprakgüzeli #yaprakgüzelibakımı #kolyos #çiçek

source

Exit mobile version